V Litvínově a Chomutově testují pouliční osvětlení na solární energii

21. listopad 2019 13:40

Radnice v Litvínově a v Chomutově se rozhodly vyzkoušet nový druh pouličního osvětlení. Jde o LED lampy na solární energii. Má to několik výhod – nemusí k nim vést žádné kabely a jejich provoz úplně zdarma. Oproti těm běžným ale stojí víc peněz.

Zatímco v Litvínově zkouší tři lampy na solární energii v obydlené části města, v Chomutově pořídili dva sloupy s osvětlením na parkoviště zaměstnanců v areálu technických služeb.

„Když někdo projde, tak se to rozsvítí až sem k nám,“ konstatuje Lenka, která bydlí hned naproti místu, kam město na zkoušku solární lampy umístilo.

Součástí lamp je totiž pohybové čidlo. Pokud lampa zaznamená ve své blízkosti pohyb, intenzita světla se zvýší. Lenka proto vnímá pohyb na chodníku i ve svém zvýšeném prvním poschodí.

Proč tři lampy Litvínov na zkoušku pořídil, říká místostarosta města Karel Rosenbaum z hnutí ANO: „Jsou některá místa, která jsou složitě dostupná pro vybudování veřejného osvětlení standardní cestou, s kabeláží. Navíc jsou tyto lampy bezúdržbové a šetří energii.“

Podle litvínovského místostarosty to ale není jediná výhoda solární pouliční lampy. „Je dokonce vybavena stmívači. V případě pohybu se rozsvítí na plný výkon,“ dodává.

Chomutov vybral lampy s nižším jasem

V Chomutově pořídily dvě solární lampy tamní Technické služby města. Instalované jsou dva měsíce. Nejde o ty samé, jaké mají v Litvínově, vybrali si osvětlení s nižším jasem.

„Jsme spokojeni. Tyto lampy nejsou vhodné přímo do ulice, spíš do nějakých parků nebo na nějaké cyklostezky, kde stačí, aby tam nebyla úplná tma,“ vysvětluje pracovník technických služeb Daniel Hurník.

Bezúdržbové lampy bez nutnosti kabeláže na solární energii jsou dražší než běžné pouliční lampy na elektřinu. Pokud ale k těm klasickým elektrickým připočítáme práce na výkopy pro kabeláž a cenu elektrické energie, tak to velký rozdíl není.

„Je to v řádech tak 10 až 15 tisíc korun navíc. Pořizovací cena byla kolem 40 tisíc korun bez DPH. Samozřejmě tam jsou různé varianty těch solárních panelů, jejich velikosti a výkonu. Je to včetně montáže, včetně sloupu, svítidla, i toho aku boxu v zemi,“ říká Hurník.

V Litvínově chtějí tři solární lampy pouličního osvětlení testovat přes zimu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související