Litvínov získal od státu přes třicet milionů korun na vzdělávání. Peníze vydá například za nové asistenty pedagogů

30. prosinec 2019 10:40

Některé školy v Litvínově na Mostecku mají strach, že neseženou dostatečný počet asistentů pedagoga. Město získalo od ministerstva školství dotaci 34 milionů korun na následující 3 roky. Peníze poputují mimo jiné právě na nové asistenty. Jenomže obsadit jejich místa není kvůli nízkým platům jednoduché.

Pět asistentů pedagoga by mělo nastoupit například na Základní škole na sídlišti Janov. V současnosti je jich na škole šestnáct. Kvůli nízkým platům a náročné práci je ale problém si je udržet, říká ředitelka školy Miroslava Holubová: „Tím, že jsme škola ve vyloučené lokalitě, ne všichni tuto problematiku ustojí a zůstávají.“

Podobnou zkušenost má i největší litvínovská základní škola. Navštěvuje ji téměř 700 dětí. Zaměstnává 22 asistentů pedagogů.

„Ta práce není příliš dobře placená. Kolikrát jsou děti vázány jenom polovičním úvazkem, takže vzít práci, která je špatně placená a ještě na poloviční úvazek, je pro málokoho lukrativní, o to těžší je pak na tu pozici asistenta pedagoga někoho sehnat,“ vysvětluje zástupkyně ředitele školy Gabriela Komůrková, proč se nedaří hledat nové asistenty pedagoga.

 Školy využijí peníze z dotace také na vzdělávání pedagogů. 

autor: Jan Beneš
Spustit audio