Radnice v Litvínově nově zaměstnává 4 hendikepované. Dohlížejí na kamerový systém městské policie

29. leden 2020 09:18

Kvůli zdravotnímu hendikepu nemůžou vykonávat běžné zaměstnaní. Přesto pomáhají strážníkům udržovat pořádek v ulicích. Řeč je o 8 lidech, kteří dohlížejí na kamerový systém městské policie v Litvínově.

„Většinou sedím u kamer, ovládám kamerový systém, který má přes 40 kamer,“ popisuje Tomáš Milis, co u strážníků dělá.

V rámci veřejně prospěšných prací osob se zdravotním postižením získal uplatnění u městské policie pětkrát za sebou. To se nelíbilo úřadu práce, který chce, aby se v rámci dotovaného zaměstnávání prostřídal co největší počet hendikepovaných.

„Největší problém spočívá v tom, že chceme v rámci zaměstnávání lidí se sníženou pracovní schopností na kamerovém dohledu stejné osoby,“ doplňuje starostka Litvínova Kamila Bláhová z hnutí ANO.

Zatímco v roce 2017 nabídl úřad práce městské policii v Litvínově financování celkem 7 hendikepovaných, loni to už bylo 5. Letos chce financovat výplaty jen 3 lidem. Proto se město rozhodlo 4 zdravotně postižené zaměstnat.

„Budeme samozřejmě žádat úřad práce o další zaměstnance, protože ideální stav je 8 lidí,“ doplňuje Bláhová.

Podle ni je největší výhodou zaměstnávání stálých zaměstnanců to, že město nemusí stále školit nové lidi.

Stálí zaměstnanci budou školit ty, kteří přijdou na kratší dobu z úřadu práce

„Ona ta profese je docela náročná z hlediska znalostí výpočetní techniky a podobně, proto ti zaměstnanci, kteří tu budou na stálo, zajistí profesní zaškolení těch dalších,“ říká velitel litvínovské městské policie Zdeněk Urban.

Tomáš Milis je rád, že smlouvu od města dostal. Jako hendikepovaný by pracovní uplatnění hledal obtížně. Vždy, když končilo desetiměsíční období určené úřadem práce, bál se, že se nebude moci k obsluze kamer znovu vrátit.

Za výplaty 4 hendikepovaných zaplatí ročně Litvínov více než 1,5 milionu korun.

Podle úřadu práce bylo na konci loňského roku Ústeckém kraji v evidenci téměř 4 tisíce zdravotně postižených, vhodných pracovních míst bylo přes 700.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související