Lepenice s uzeným masem
Pro vegetariány vynecháme uzené, i tak chutná lepenice báječně.
- 1 kg brambor
- 500 g kysaného zelí
- 2 cibule
- sůl
- kmín
- 1-2 lžíce sádla
- plátky uzeného masa, tepelně upraveného
Postup:
- Brambory oloupeme a nakrájíme na stejně velké kousky. Dáme vařit do osolené vody s kmínem.
- Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme na ni pokrájené zelí, mírně podlijeme a dusíme. Pokud je zelí příliš kyselé, předem ho propláchneme, chuť můžeme také doladit špetkou cukru.
- Druhou cibuli nakrájíme a osmažíme do zlatova na sádle.
- Uvařené brambory ocedíme, nahrubo rozšťoucháme a přimícháme připravené zelí.
- Na talíř přidáme plátek ohřátého uzeného masa a na lepenici dáme osmaženou cibuli.
Související
-
Lepenice k jitrnici
Suroviny: 1 kg vařených brambor, 500 g kysaného zelí, 250 ml mléka, 5 lžic smetany, 3 cibule, sádlo, sůl a kmín.
-
Vylepšená slovenská lepenice
Postní, ale dobré… Suroviny a postup: Uvaříme oloupané brambory v osolené vodě s kmínem. Na kilo brambor si připravíme půl kila kysaného zelí a větší část z něj p...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.