Lepenice s uzeným masem

Pro vegetariány vynecháme uzené, i tak chutná lepenice báječně.

Ingredience
  • 1 kg brambor
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 cibule
  • sůl
  • kmín
  • 1-2 lžíce sádla
  • plátky uzeného masa, tepelně upraveného

Postup:

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na stejně velké kousky. Dáme vařit do osolené vody s kmínem.
  2. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme na ni pokrájené zelí, mírně podlijeme a dusíme. Pokud je zelí příliš kyselé, předem ho propláchneme, chuť můžeme také doladit špetkou cukru.
  3. Druhou cibuli nakrájíme a osmažíme do zlatova na sádle.
  4. Uvařené brambory ocedíme, nahrubo rozšťoucháme a přimícháme připravené zelí.
  5. Na talíř přidáme plátek ohřátého uzeného masa a na lepenici dáme osmaženou cibuli.

Související

  • Lepenice k jitrnici

    Suroviny: 1 kg vařených brambor, 500 g kysaného zelí, 250 ml mléka, 5 lžic smetany, 3 cibule, sádlo, sůl a kmín.

  • Vylepšená slovenská lepenice

    Postní, ale dobré… Suroviny a postup: Uvaříme oloupané brambory v osolené vodě s kmínem. Na kilo brambor si připravíme půl kila kysaného zelí a větší část z něj p...

  • Lepenice

    Nezní to moc lákavě a ani to moc krásně nevypadá, ale pochutnáte si!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.