Léčivou sílu lněného semínka využívali lidé v údolí Nilu už před 7 000 lety

12. leden 2019

Lněné semínko dokáže v těle opravdové divy. Obsahuje skvělé a prospěšné omega 3 mastné kyseliny, vitamíny B, hořčík, zinek, železo, vápník i vlákninu.

Když semínka namočíte do vody, vznikne vám přes noc vazký hlen. Když ho spolknete, tak asi na 2 až 3 hodiny ulpí na sliznici – umožní tak trávicímu traktu v klidu regenerovat. Tím přispívá ke zmírnění mnoha problémů, jako je např. pálení žáhy, pocitu plnosti, křečím, nevolnosti, nechutenství, bolesti žaludku, vředovým onemocněním, nebo bolestem v krku.

Omega-3 mastné kyseliny mají i antioxidační účinky – pomáhají tedy při zánětlivých onemocněních střev, např. při Crohnově chorobě.

Lněné semínko, len, zdravá výživa

A jak konzumovat lněné semínko? Doporučená denní dávka jsou 2 polévkové lžíce, jezte je vždycky za studena, uchovají si tak veškeré své nutriční hodnoty.

Celá semínka jsou téměř nestravitelná, proto je musíte vždycky dobře rozkousat, rozdrtit či rozemlít. Drcené lněné semínko můžete přidat do pomazánek, jogurtů nebo i do polévky.

Drcená lněná semínka uchovávejte v dobře uzavíratelné nádobě, v lednici vydrží i několik měsíců.

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.