Chia semínka znali už Aztékové a Mayové. Patří mezi nejzdravější potraviny na planetě

Semínka po namočení absorbují vodu a získají gelovitou strukturu
Semínka po namočení absorbují vodu a získají gelovitou strukturu

„Chia“ je starodávný mayský výraz pro sílu. Chia semínka šalvěje hispánské, která roste v Jižní Americe, jsou považována za tzv. superpotravinu. Po celém světě si je proto lidé, kteří dbají na své zdraví, zařazují do jídelníčku.

Nenechte se zmást velikostí, malinkatá chia semínka mají pořádnou dávku živin. Jsou plná vlákniny, proteinu, omega-3 mastných kyselin, všemožných vitamínů a stopových prvků, a také velkého množství antioxidantů.

Vláknina v semenech absorbuje velké množství vody a nabobtná v žaludku. To zvyšuje pocit plnosti a zpomaluje vstřebávání potravin.

Chia puding

Jedná se o potravinu, která uvolňuje energii postupně. Chia semínka podporují zdraví kostí, protože jsou velmi slušným zdrojem vápníku. Pomáhají budovat svalovou hmotu tím, že obsahují potřebné proteiny a další výživné látky, které jsou nezbytné k růstu a zdraví svalů.

Antioxidanty v chia semínkách dokážou zpomalovat stárnutí a dokonce dokážou zneškodnit až 70 % volných radikálů.

Klidně jimi posypte oblíbené jídlo či salát, hodí se i k zahuštění omáček. Mají nevýraznou chuť, takže se hodí téměř do všeho. A jestli vám to tak nebude vadit, smíchejte je s vodou a máte velevýživný gel.

Spustit audio

Související