Chia semínka znali už Aztékové a Mayové. Patří mezi nejzdravější potraviny na planetě

22. únor 2022

„Chia“ je starodávný mayský výraz pro sílu. Chia semínka šalvěje hispánské, která roste v Jižní Americe, jsou považována za tzv. superpotravinu. Po celém světě si je proto lidé, kteří dbají na své zdraví, zařazují do jídelníčku.

Nenechte se zmást velikostí, malinkatá chia semínka mají pořádnou dávku živin. Jsou plná vlákniny, proteinu, omega-3 mastných kyselin, všemožných vitamínů a stopových prvků, a také velkého množství antioxidantů.

Vláknina v semenech absorbuje velké množství vody a nabobtná v žaludku. To zvyšuje pocit plnosti a zpomaluje vstřebávání potravin.

Chia puding

Jedná se o potravinu, která uvolňuje energii postupně. Chia semínka podporují zdraví kostí, protože jsou velmi slušným zdrojem vápníku. Pomáhají budovat svalovou hmotu tím, že obsahují potřebné proteiny a další výživné látky, které jsou nezbytné k růstu a zdraví svalů.

Antioxidanty v chia semínkách dokážou zpomalovat stárnutí a dokonce dokážou zneškodnit až 70 % volných radikálů.

Klidně jimi posypte oblíbené jídlo či salát, hodí se i k zahuštění omáček. Mají nevýraznou chuť, takže se hodí téměř do všeho. A jestli vám to tak nebude vadit, smíchejte je s vodou a máte velevýživný gel.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.