Chia semínka - módní dopněk stravy, který je potřeba brát s rezervou

5. září 2015

Kolikrát už jste o něčem slyšeli, že je to "superpotravina" nebo "potravinový zázrak", který vám pomůže zhubnout, dodá energii a po jejich konzumaci budeme neuvěřitelně zdraví? V současné době jsou takovým hitem semínka chia. Vyplatí se do nich investovat ne zrovna malé peníze?

Svoje pozitiva semínka chia rozhodně mají. Stejně jako u všech potravin ale platí, že není rozumné se na ně spoléhat jako na všelék, který spasí naše zdraví. Tomu můžeme prospět jen rozmanitou stravou.

Mýty okolo chia semínek

V případě semínek chia je dobré pozastavit se nad některými informacemi, které obchodníci uvádějí. Například se prý po nich zázračně hubne. Obsahují hodně bobtnavé vlákniny a snáze po nich dosáhneme sytosti, to dietářům může pomoci, ale s naplněným žaludkem často zapomínáme pravidelně jíst a pít a doplňovat tak látky a energii, které lžička chia semínek rozhodně neposkytne - proto není radno to s nimi přehánět.

Často také najdeme údaje, že obsahují 3x více železa než špenát a 5x více vápníku než mléko. To, vzhledem k současným poznatkům o železe ve špenátu a vápníku v mléce, nepůsobí příliš důvěryhodně. Také jen zřídka najdete informaci, že semínka není vhodné konzumovat při nízkém tlaku a při užívání léků na ředění krve. Ale přesto - jako doplněk stravy mají semínka chia svůj přínos.

Všeho moc škodí. To platí i pro chia semínka!

Logo

Jedním z hlavních přínosů těchto semínek je vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro cévní systém. Významný je také obsah bílkovin, vlákniny manganu a vápníku. Za zmínku stojí také slušná dávka železa, draslíku, zinku a vitamínů, zejména řady B.

Chia semínka na sebe dokážou vázat vodu a vytvářejí jakýsi gel. Tím tvoří bariéru mezi trávicími enzymy a sacharidy, což zpomaluje proces tvorby jednoduchých cukrů. Jsou tedy prospěšné pro diabetiky.

Ale pozor - semínka, která ve větším množství bobtnají až v trávicím traktu, mohou způsobit nepříjemné trávicí problémy. Je lepší namočit je ve sklenici vody a vzniklý gel přidat třeba do jogurtu, salátu nebo ovocného nápoje.

V malém množství můžete semínka přidávat do pečiva, do polévek nebo pomazánek a udělat tak pokrmy. Ale neměli byste překračovat denní dávku 15 gramů - tedy zhruba jednu polévkovou lžíci. Při větší spotřebě byste mohli pozorovat přibývání na váze. Semínka mají dost vysokou energetickou hodnotu.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio