Labe na Litoměřicku se pohybuje kolem třetího stupně povodňové aktivity, v několika částech Lovosic je vyhlášen stav ohrožení

15. září 2024

Na Litoměřicku se hladina řeky pohybuje kolem třetího stupně povodňové aktivity. V části Lovosic pak vedení města vyhlásilo stav ohrožení. Okolo třetího povodňového stupně se teď hladina řeky drží i na vodočtu v Ústí nad Labem a také v Děčíně.

V Lovosicích platí stav ohrožení v ulicích U Zdymadla, U Stadionu, Přívozní a Zámecká a také v obchích Lhotka nad Labem, Malé Žernoseky, Litochovice a Prackovice nad Labem.

Město se teď se soukromými firmami snaží vystěhovat co nejvíce věcí ze sportovního areálu, protože nezávislý starosta Vojtěch Krejčí očekává jeho zatopení. Potřeba je podle něj také zabezpečit čpavek na zimním stadionu, aby nedošlo k jeho úniku.

Vojtěch Krejčí se teď účastní povodňové komise v podniku Lovochemie – tam se rozhodne o tom, kdy se začnou stavět protipovodňové stěny, jejichž výstavbou by byl přerušený hlavní tah mezi městy Litoměřice a Lovosice.

Také město Štětí reagovalo na stoupající hladinu řeky – uzavřená už jsou obě nábřeží a cesta do zahrádkářské kolonie Pelunec. Lidé se tam ale podle nezávislého starosty Miroslava Andrta mohou dostat i další, vrchní cestou.

Labe už ohrožuje i některé domy na Litoměřicku

V Českých Kopistech v Terezíně na Litoměřicku je podle nezávislého starosty Terezína Reného Tomáška ohroženo stoupající hladinou řeky dohromady 11 domů – ze dvou už se dobrovolně evakuovali lidé a podle Tomáška zatím nebylo potřeba, aby se o ně město postaralo, protože odešli k příbuzným.

V Počaplech u Terezína pak jsou velkou vodou ohroženy tři objekty – jeden už lidé opustili a zbývající dva jsou neobydlené, je to fara a přidružená stavba, v těchto domech tak jen energetici vypnuli elektrický proud.

Voda je teď také k vidění částečně v památníku Terezín, podle starosty je to ale v pořádku, stará řeka se tam vylila z původní stružky do koryta, které je pro ni určené. Památník je i nadále otevřený a v provozu.

Řeka by měla kulminovat zřejmě až 18. září

Povodňové stěny už stojí v Děčíně u Parolodi, v Ústí nad Labem na křižovatce Pětimostí pod Mariánskou skálou a na Střekově, další pak stojí také v Křešicích na Litoměřicku.

Další stěny se budou stavět v Lovochemii pravděpodobně ještě 15. září – podle informací od tiskového mluvčího magistrátu v Děčíně Luďka Stínila se počítá s tím, že bude potřeba v pondělí 16. září postavit zábrany i na kruhovém objezdu U Mototechny.

Řeka by měla v Ústí nad Labem podle Českého hydrometeorologického ústavu kulminovat nejdříve ve 18. září, a to při průtoku 2500 metrů kubických za sekundu a hladině 870 centimetrů.

Spustit audio

Související