Labe v Ústeckém kraji dosáhlo třetího povodňového stupně, protipovodňové stěny už stojí v Děčíně, Ústí nad Labem nebo Křešicích

15. září 2024

Hladina řeky Labe ráno v Litoměřicích stoupla na třetí povodňový stupeň. Postupně se to stane i v Ústí nad Labem a Děčíně. V Děčíně u Parolodi už hasiči postavili protipovodňové zábrany, stejně tak na křižovatce Pětimostí v Ústí nad Labem. Protipovodňová zeď stojí i v Křešicích na Litoměřicku a staví se i v Ústí nad Labem na Střekově.

Přes noc se v Děčíně částečně utrhl přívoz v Dolním Žlebu - město a Povodí Labe teď pracují na tom, aby ho přiblížilo ke břehu a ukotvilo. Město už včera uzavřelo silnici do Dolního Žlebu - aktuálně Děčín až do odvolání uzavřel turistické centrum a městskou knihovnu na Smetanově nábřeží. Zavřená je také cesta za restaurací Kocanda na nábřeží a části cyklostezek v Boleticích nad Labem a Nebočadech.

Klidnější noc mají za sebou v Ústeckém kraji, díky tomu, že přestalo silně foukat, energetici. Podle mluvčí skupiny ČEZ Soni Holingerové aktuálně řeší 9 poruch na vysokém napětí, v celém kraji je bez elektřiny zhruba 700 domácností. Hlavně na Teplicku nebo Chomutovsku. Hasiči měli v noci 11 výjezdů, podle mluvčího Tomáše Kalvody to byly výjezdy hlavně k popadaným stromům nebo uvolněným plechům.

I dnes budou o přípravách jednat jejich povodňové komise. Sejdou se třeba v Litoměřicích, Lovosicích, v Terezíně i ve Štětí. Tam mají pro případ evakuace podle nezávislého starosty Miroslava Andrta připraveno několik městských bytů.
Pokud se situace nezhorší, krajská povodňová komise se plánuje sejít v pondělí dopoledne.

Kvůli podmáčené půdě hrozí pády stromů, Litvínov uzavřel hřbitov, zámecký park a rekreační areál Nové Záluží. V Duchcově je také nepřístupný zámecký park a dětská hřiště. Ostatní města vydala upozornění, aby lidé nechodili do městských lesů a parků. Zavřené jsou všechny tři zoologické zahrady v kraji.

Spustit audio