Kuskus s rýží
Neodcházejte – maso tam bude také! Tedy aspoň kousek anglické slaniny.
Suroviny:
rýže
kuskus
anglická slanina
cibule
olej
sůl
na ozdobu kapie
Postup:
1. Množství řídíme podle počtu strávníků, rýže a kuskus by měly být půl na půl. Můžeme tak i využít zbylou rýži od předchozího dne a dodělat jen kuskus nebo naopak.
2. Kuskus připravíme podle návodu – základní postup: šálek kuskusu zalijeme dvěma šálky vody, osolíme, zakápneme olejem, přiklopíme a uvedeme do varu, hned pak oheň stáhneme a po chvíli zcela vypneme a pod utěrkou necháme kuskus dojít. Zhruba za 10 minut se tekutina vstřebá a kuskus jen nakypříme vidličkou.
3. Rýže – podobná příprava, šálek rýže zalijeme dvěma šálky vody, osolíme, kápneme oleje, uvedeme do varu, oheň stáhneme na minimum, chvíli necháme pod pokličkou dusit, pak oheň vypneme, pokličku zakryjeme utěrkou a necháme dojít. Trvá to o něco déle, než u kuskusu – cca 20 minut.
4. Na kostičky nakrájenou anglickou slaninu rozpečeme na pánvi, je-li slanina příliš libová, přidáme trochu oleje. Na tom pak osmahneme nakrájenou cibuli.
5. Kuskus a rýži promícháme, dáme na teplý talíř, navrch dáme slaninu s cibulí a obložíme třeba kapií.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.