Domácí pečenáče

Máte víc kapřího masa, než stačíte při štědrovečerní večeři sníst? Můžete ho zamrazit nebo můžete připravit pečenáče, která pak na Silvestra jako když najdete.

Ingredience
  • kapří maso
  • sůl
  • mletá sladká paprika, mletý pepř
  • hladká mouka
  • tuk na opečení
  • na lák: cibule, sterilovaná okurka, naložená kapie, bobkový list, celý pepř, hořčičné semínko, sůl, trochu octa nebo suchého bílého vína, trochu oleje

Postup:

  1. Opláchnuté a osušené maso v úhledných kouscích osolíme, mírně opepříme a obalíme v mouce okořeněné mletou paprikou.
  2. Takto připravené kousky opečeme ze všech stran v rozehřátém tuku, vyndáme na talíř a necháme vystydnout.
  3. Na lák svaříme vodu s octem nebo vínem a kořením, přidáme připravenou zeleninu, necháme přejít var, vypneme a přidáme olej.
  4. Vystydlé rybí kousky skládáme do široké sklenice, zalíváme lákem a prokládáme zeleninou. Pečenáče by měly být ponořené. Uzavřeme a necháme v ledničce 2-3 dny proležet. Pokud budeme konzumovat hned, použijeme lák horký, pokud budeme sterilovat, použijeme lák vystydlý.

Související

  • Houbové pečenáče

    Letos tedy moc nerostou, prý je nejhorší houbařská sezóna za uplynulých 70 let – no ale třeba zrovna vy budete mít štěstí anebo ještě něco naroste…