Domácí pečenáče

Máte víc kapřího masa, než stačíte při štědrovečerní večeři sníst? Můžete ho zamrazit nebo můžete připravit pečenáče, která pak na Silvestra jako když najdete.

Ingredience
  • kapří maso
  • sůl
  • mletá sladká paprika, mletý pepř
  • hladká mouka
  • tuk na opečení
  • na lák: cibule, sterilovaná okurka, naložená kapie, bobkový list, celý pepř, hořčičné semínko, sůl, trochu octa nebo suchého bílého vína, trochu oleje

Postup:

  1. Opláchnuté a osušené maso v úhledných kouscích osolíme, mírně opepříme a obalíme v mouce okořeněné mletou paprikou.
  2. Takto připravené kousky opečeme ze všech stran v rozehřátém tuku, vyndáme na talíř a necháme vystydnout.
  3. Na lák svaříme vodu s octem nebo vínem a kořením, přidáme připravenou zeleninu, necháme přejít var, vypneme a přidáme olej.
  4. Vystydlé rybí kousky skládáme do široké sklenice, zalíváme lákem a prokládáme zeleninou. Pečenáče by měly být ponořené. Uzavřeme a necháme v ledničce 2-3 dny proležet. Pokud budeme konzumovat hned, použijeme lák horký, pokud budeme sterilovat, použijeme lák vystydlý.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

    Václav Žmolík, moderátor

    tajuplny_ostrov.jpg

    Tajuplný ostrov

    Koupit

    Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.