Houbové pečenáče
Letos tedy moc nerostou, prý je nejhorší houbařská sezóna za uplynulých 70 let – no ale třeba zrovna vy budete mít štěstí anebo ještě něco naroste…
Suroviny:
hlavičky menších zdravých hub
strouhanka
vejce
hladká mouka
sůl
tuk na smažení
na nálev: přípravek DEKO nebo NOVA
nebo 1 litr vody
250 ml octa
40 g soli
75 g cukru
12 tabletek sladidla
cibule, kapie
Postup:
1. Houbové hlavičky osolíme a obalíme jako řízek. Můžeme také poprášit hladkou moukou a namáčet v těstíčku z mléka, vajec a hladké mouky, které ještě okořeníme špetkou tymiánu.
2. Usmažíme ve vyšší vrstvě tuku – dobrá je na to fritéza. Usmažené houby odkládáme na papírovou utěrku, odsajeme přebytečný tuk a necháme vychladnout.
3. Připravíme sladkokyselý nálev a rovnáme usmažené houby do sklenic – prokládáme proužky kapie nebo cibule, můžeme přidat bobkový list, jalovec. Sterilujeme 20 minut při 70 stupních a před konzumací necháme asi 3 týdny proležet.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka