Houbové pečenáče

Letos tedy moc nerostou, prý je nejhorší houbařská sezóna za uplynulých 70 let – no ale třeba zrovna vy budete mít štěstí anebo ještě něco naroste…

Suroviny:
hlavičky menších zdravých hub
strouhanka
vejce
hladká mouka
sůl
tuk na smažení
na nálev: přípravek DEKO nebo NOVA
nebo 1 litr vody
250 ml octa
40 g soli
75 g cukru
12 tabletek sladidla
cibule, kapie

Postup:

1. Houbové hlavičky osolíme a obalíme jako řízek. Můžeme také poprášit hladkou moukou a namáčet v těstíčku z mléka, vajec a hladké mouky, které ještě okořeníme špetkou tymiánu.

2. Usmažíme ve vyšší vrstvě tuku – dobrá je na to fritéza. Usmažené houby odkládáme na papírovou utěrku, odsajeme přebytečný tuk a necháme vychladnout.

3. Připravíme sladkokyselý nálev a rovnáme usmažené houby do sklenic – prokládáme proužky kapie nebo cibule, můžeme přidat bobkový list, jalovec. Sterilujeme 20 minut při 70 stupních a před konzumací necháme asi 3 týdny proležet.