Kakaová vánočka
Pro ty, kteří nekamarádí s kynutým pečivem. A když nemáte pečicí formu ve tvaru vánočky, upečte třeba srdce nebo sněhuláka…
Ingredience
- 250 g polohrubé mouky
- 110 g cukru
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 50 ml oleje
- 1 kypřicí prášek
- 2-3 lžíce kakaa
- máslo a strouhaný kokos do formy
- případně cukr moučka na závěrečné poprášení
Postup:
- Formu poctivě vymažeme máslem a vysypeme kokosem.
- Ušleháme vejce s cukrem, přišleháme olej a mléko a nakonec postupně přidáváme mouku smíchanou s kakaem a práškem.
- Dáme do středně předehřáté trouby a pečeme 35-40 minut, uděláme test špejlí, je-li už těsto propečené. Špejle by po zapíchnutí a vytažení měla zůstat suchá.
- Upečenou vánočku vyklopíme ideálně na mřížku, aby rovnoměrně vychladla, pak můžeme ještě poprášit cukrem moučkou.
Související
-
Kakaová cuketová buchta přestrojená za vláčný perník
Udělejte z příjemného moučníku kvíz - jen málokdo pozná, že podstatnou a příjemně odlehčující součástí těsta je právě cuketa…
-
Kakaová buchta z cukety
Suroviny: 2 hrníčky (obsah čtvrt litru) hrubě nastrouhané cukety, 3 hrníčky hladké mouky a 1 prášek do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 1 hrníček cukru krystalu, 1 hrní...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka