Kuře s dýňovou nádivkou a jako bonus Dýňová marmeláda

Suroviny: 1 kuře, 150g dýně, 1 houska, půl deci mléka, 1 vejce, kousek másla, česnek, muškátový oříšek, sůl, petrželová nať.

Postup: Nejdříve si uděláme nádivku. Housku nakrájíme na malé kostičky a zvlhčíme je mlékem. Přidáme na kostičky nakrájenou (neoloupanou) dýni, prolisovaný česnek, vejce, máslo, petrželku a sůl. Vše dobře promícháme. Kuře očistíme, dobře prosolíme, naplníme nádivkou, otvor zašijeme a upečeme do křupava.

Bonus - Dýňová marmeláda

Suroviny a postup: Kilo dužiny bez slupky a semínek nakrájíme na drobné kostičky, dáme do hrnce, zalijeme vodou (asi tak 2cm nad dýni) a 20-30 minut vaříme do měkka. K této dýňové kaši přisypeme 500g želírovacího cukru, 1 cm nastrouhaného a oloupaného zázvoru, šťávu a kůru z jednoho pomeranče, lžičku mletého hřebíčku, lžičku skořice. Vše dobře promícháme, přivedeme do varu, 3 minuty povaříme. Potom nalijeme do sklenic a zavíčkujeme.

DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE PETR NOVOTNÝ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.