Kulinárium 30. listopadu 2008

19. únor 2015

Vítejte, přátelé, měsíc listopad dnes končí, ale znáte to - když něco končí, něco jiného zas začíná a tak můžeme říci, že dnes sice končí listopad, ale začíná letošní advent - dnes začínáme odpočítávat čtyři neděle do svatvečera. Dnes byste měli zapálit první svíčku na adventním věnci, k tradicím patří i start s cukrovím - na perníčky je to tak akorát, taky už se začíná s vánočním úklidem a sháněním dárků - já ale doufám, že i tak si najdete chvilku času na Kulinarium.

K poslednímu vydání Kulinaria v měsíci patří listárna a dnes ji mám zajímavě zásobenou. Tak za prvé - dvě posluchačky se vracejí k týdnu makových receptů. Paní Luďka Jarešová z Liberce vzkazuje, že úplně nejlepší náplň do řepánků se připraví tak, že se mák uvaří v mléce se skořicí na kaši a řepu cukrovku bychom měli nastrouhat za syrova a pak s mákem smíchat, je to prý nedostižné. Já jsem doporučovala řepu předem uvařit, protože pak to strouhání jde líp od ruky, ale věřím, že řepa za syrova strouhaná může mít v konečném výsledku lepší chuť.


Paní Lýdie Koutná z Knížecího zas poslala jako další makovou inspiraci makové srdíčko. Těsto připravíme z 300 g polohrubé mouky s jedním práškem do pečiva, ze 150 g hery, 250 g cukru, 120 g mletého máku, tří žloutků a dvou deci mléka, nakonec zlehka vmícháme sníh ze tří bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy srdíčka nebo i jiného tvaru, upečeme a po zchladnutí ještě potřeme citronovou polevou a ozdobíme ořechy nebo mandlemi. A ještě tu mám inspirační dodatek z soutěže o nejlepší džem, marmeládu a další pochoutky z ovoce urodivšího se v Českém Středohoří. Soutěž na podzim pořádalo občanské sdružení Středohoří sobě. Hrušky - jako ovoce pro zdejší kraj velmi typické - měly vlastní kategorii a v ní zvítězil vzoreček zahraniční - hruškové želé paní Susanne Gertoberens z Pirny, ze saského městečka, které tu hrušku má v názvu i znaku. Ale pozor, paní Susanne dodržela podmínku, že to musí být hrušky z Českého Středohoří - nasbírala je u silnice mezi Blanskem a Mirkovem. A Kulinarium získalo i recept - krom šťavnatých hrušek ovšem potřebujete i výkonný odšťavovač, abyste měli základ - tři čtvrtě litru čerstvé hruškové šťávy. Dále potřebujete 1 kg želírovacího cukru bez konzervantů, 1 svitek skořice, 3-4 hřebíčky a všechno 4 minuty vaříte, pak sejmete z plotny a přidáte ještě 2 lžíce rumu a plníte do čistých skleniček, zavíčkujete. Hotovo neboli fertig. A hotová je už taky naše listopadová soutěž.


Soutěž

Ptala jsem se, co vám z té české zabijačky chutná nejvíc a většinou jste dopadli jako já - skoro se to nedá určit, protože všechny ty speciality mají své a tak i ve vašich dopisech a mailech bylo nakonec skoro vždycky víc tipů, proto se mi taky nepodařilo sestavit nějaký seriózní žebříček. Štěstěna se tentokrát usmála na paní Marii Boháčkovou z Jirkova , která dostane prolamovaný talíř z tradičního cibulákového porcelánu. Gratuluji. Paní Marie napsala, že nejlepší je podle ní tlačenka a zavzpomínala i na jitrnice, jak je doma dělávali rodiče - nedávali žádné pečivo, jen namleli trochu krup a nejedla prý nikdy lepší. Ale řada z vás přidala nějakou tu vzpomínku, takže se k české zabijačce vrátíme třeba ještě v příští prosincové listárně, stojí to za to.


Logo

Poslední listopadové Kulinarium končí a je na čase zvát k tomu prvnímu prosincovému. Bude to druhá neděle adventní a tak je samozřejmé, že se budeme obírat také vánočními pokrmy - přizvala jsem odborného poradce, duchcovského pana kastelána Petra Horáka, který vás už nejednou přesvědčil, že o dobrém jídle dost ví a v prosinci se s námi podělí o recepty, které svátečním dnům opravdu sluší, autorka mnoha knih o zdravé výživě Jarmila Mandžuková vám přidá recepty na cukroví, po kterém se netloustne - nebo aspoň ne tolik, s paní Antonií Hofmannovou z Jilemnice zavzpomínáme na jeden tradiční vánoční pokrm - hubník, pozveme vás na vánoce v zubrnickém skansenu o víkendu 13. a 14. prosince i na "medové" vánoce do Litvínova - tam je pořádají 12. a 13. prosince včelaři a Včelí farma z Lomu. A medově nebo přesněji perníčkově to bude vonět už toto pondělí 1. prosince v Komunitním centru Kostka v Krásné Lípě. Od 16 do 18 hodin se tu můžete od Anny Froňkové naučit zdobení perníčků. Základy se pekly už minulé pondělí, možná, že máte doma taky napečeno, tak můžete přijít načerpat rady i uměleckou inspiraci pro zdobení. A také to další pondělí - 8. prosince na vás v krásnolipském Komunitním centru bude čekat zajímavý kurs - pečení vánočky se Zdenou Homolkovou. A podívejme se do jiného koutu severních Čech - už jsem vás zvala do Muzea a Pojizerské galerie v Semilech, kde mají právě teď výstavu Čarovné bylinky a koření. Tuhle výstavu o síle a moudrosti přírody doplňují i další akce - například 10. prosince v 17,30 to bude beseda s doktorem Miroslavem Holubem o zdravém vaření v asijské kuchyni a 18. prosince vám tu budou o bylinkách a koření vypravovat herečky Ljuba Skořepová a Miriam Kantorová. Výstava sama potrvá až do l. února příštího roku.


Nová soutěž

Tvrzení, že v kuchyních našich babiček a spíš ještě prababiček bývaly kuchařky, nezní nijak překvapivě - ještě by se mohlo dodat, že to bývaly nějaké kuchařky. Ale ony tam byly ještě jiné kuchařky - ozdobně vyšívané látkové závěsy nebo nástěnky, které se věšely za kamna, aby vystřikující tuk nešpinil zeď. Později se věšely i jinam, protože byly opravdu hodně ozdobné a budoucí nevěstinky nad jejich vyšíváním do výbavy strávily docela dost času. Vlastivědné muzeum v České Lípě pořádá výstavu těchto vyšívaných kuchařek a k vidění tam bude do konce prosince - ale abych nezamluvila tu naši soutěž. Vzpomenete si ještě, co tak na kuchařkách bývalo vyšito - popřípadě troufli byste si takové moudro a radu sami vymyslet? To právě bude váš prosincový úkol do soutěže o cibulákový prolamovaný košíček. A jako ukázku vám ještě prozradím, jak se ta výstava v českolipském muzeu jmenuje: "Kde láska má své sídlo, tam štěstí bývá zřídlo" - tak jsem zvědavá na vaše kuchařková moudra nebo žertovné rady, ať už citované ze starých výšivek nebo vymyšlené přímo v běhu našich dnů. Uzávěrka soutěže bude v úterý 30. prosince v pravé poledne a v Kulinariu 4. ledna budeme gratulovat vítězi. Ještě adresy, které vám poslouží pro soutěž i pro vyžádání receptů i pro vaše vzkazy, rady a dotazy do listárny: Český rozhlas SEVER, Na Schodech 10, 400 01 Ústí nad Labem a heslo KULINÁRIUM. Nebo je Vám k dispozici adresa emailová - kulinarium@sever.rozhlas.cz.


Pohodové chvíle s ČR Sever vám přeje Slávka Brádlová a těší se na vás zas u dalšího Kulinaria v neděli 7.prosince nebo u rozhlasového vaření - od pondělí 1. 12. se pustíme do receptů kuchyně japonské. Naučíme se taková kouzla, jako tori suki - kuřecí polévku, hovězí špízy kuši jaki, kuře sakamuši a špízy s jatýrky jaki tori nebo salát z ředkve a mrkve daikon namasu a další lahůdky - většinou zdravé a nenáročné na čas při přípravě a doufám, že vždycky chutné. Recepty pro vás vysíláme každý všední den kolem 13:50, v repríze kolem 18:40 a o víkendu pak kolem 12:50. všechny je najdete taky na internetu - adresa - www.sever.rozhlas.cz.

Nová soutěž

Tvrzení, že v kuchyních našich babiček a spíš ještě prababiček bývaly kuchařky, nezní nijak překvapivě - ještě by se mohlo dodat, že to bývaly nějaké kuchařky. Ale ony tam byly ještě jiné kuchařky - ozdobně vyšívané látkové závěsy nebo nástěnky, které se věšely za kamna, aby vystřikující tuk nešpinil zeď. Později se věšely i jinam, protože byly opravdu hodně ozdobné a budoucí nevěstinky nad jejich vyšíváním do výbavy strávily docela dost času. Vlastivědné muzeum v České Lípě pořádá výstavu těchto vyšívaných kuchařek a k vidění tam bude do konce prosince - ale abych nezamluvila tu naši soutěž. Vzpomenete si ještě, co tak na kuchařkách bývalo vyšito - popřípadě troufli byste si takové moudro a radu sami vymyslet? To právě bude váš prosincový úkol do soutěže o cibulákový prolamovaný košíček. A jako ukázku vám ještě prozradím, jak se ta výstava v českolipském muzeu jmenuje: "Kde láska má své sídlo, tam štěstí bývá zřídlo" - tak jsem zvědavá na vaše kuchařková moudra nebo žertovné rady, ať už citované ze starých výšivek nebo vymyšlené přímo v běhu našich dnů. Uzávěrka soutěže bude v úterý 30. prosince v pravé poledne a v Kulinariu 4. ledna budeme gratulovat vítězi. Ještě adresy, které vám poslouží pro soutěž i pro vyžádání receptů i pro vaše vzkazy, rady a dotazy do listárny: Český rozhlas SEVER, Na Schodech 10, 400 01 Ústí nad Labem a heslo KULINÁRIUM. Nebo je Vám k dispozici adresa emailová - kulinarium@sever.rozhlas.cz.

Spustit audio