Kulinárium 12. dubna 2009

19. únor 2015

Na úvod - jako vždy - mám zas jeden z vašich gastrovtipů. Tenhle poslal inženýr Jan Rež z Brandýsa nad Labem: "Tetičko, chutnal ti ten bonbon, který jsem ti dal?" "No to víš, že ano, Pepíčku - byl moc dobrý." "No vidíš, a náš Alík ho vyplivl..."

Rychlý koláč s jablky (ing. Libor Kunte)

Suroviny: 2 větší jablka, čtvrt litru čerstvé smetany ke šlehání, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru a 1 prášek do pečiva, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce oleje, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce ořechových jader (vlašských), olej a strouhanka na dortovou formu.
Postup: Oloupeme a na plátky nakrájíme 2 jablka. Mimo kakaa všechny suroviny zpracujeme na hladké těsto a rozdělíme na dvě části. Do první části přidáme kakao a směs nalijeme do vymazané a vysypané formy. Poklademe plátky jablek a přelijeme světlým těstem. Pečeme v mírně předehřáté troubě - 180 stupňů asi 40 minut. Po mírném vychladnutí koláč vyjmeme z formy a pocukrujeme.


Jablka

Jak dalece ctíte velikonoční tradice, co se pokrmů týká? Myslím, že i když už se nám nechce do pečení mazance nebo beránka, tak si alespoň tohle pečivo koupíme v pekárně. V mnoha domácnostech se celý rok těší na velikonoční nádivku, s kterou se to má podobně jako s vánočním bramborovým salátem - všem chutná, všichni ji mají rádi a každoročně se na velikonoce diví, proč si ji vlastně neudělají i jindy... Tradice jsou v nás zakotvené silněji, než bychom sami předpokládali. Víte, že prý osm z deseti našich domácností prohlašuje, že velikonoční tradice dodržuje? Často už je to smrsknuté jen na ty pokrmy a pondělní pomlázku, ale přece se určité povědomí o významu velikonoc udržuje. A úplně nejrozšířenějším velikonočním pokrmem je beránek - tedy těstový, pravé skopové nebo jehněčí nebývá vždycky k mání a pokud už je, odradí nás často jeho cena, ale beránka piškotového, makového, šlehačkového, třeného biskupského - to si málokdo odepře. Absolutně vítězí beránek v kraji Karlovarském a Ústeckém, kde ho má na stole až 98 procent domácností. Dá se to vysvětlit silným německým vlivem, protože velikonoční beránek - Osterlämmer - je právě německou tradicí. Ale i ve středních Čechách mají beránka skoro tři čtvrtiny rodin. Druhým nejrozšířenějším pokrmem jarních svátků je velikonoční nádivka - směrem k hranicím se Slovenskem jí však ubývá a vyskytuje se mnoho místních a rodinných variant. Co by v ní nemělo chybět nikdy, to jsou spařené mladé kopřivy.


Na velikonočním stole nesmí chybět mazanec, beránek a vajíčko

A co nechybí skoro v žádném Kulinariu? Přece soutěž a pozvánky. První z nich je dnes pozvání na Vinařské Litoměřice 2009. Jde o už sedmý ročník dvoudenní mezinárodní výstavy vín, doplněné dalším programem a také soutěží vín. Odbornou garanci převzal Cech českých vinařů a přední odborníci v oboru, o společenské prestiži zas vypovídá seznam osobností, které převzaly záštitu nad Vinařskými Litoměřicemi - například předseda Senátu Přemysl Sobotka nebo které jsou v čestném předsednictvu, jako například biskup Litoměřické diecéze Monsignore Jan Baxant. Všechno začíná v pátek 17. dubna v 10 hodin v litoměřickém Domě kultury. Na výstavu navazují i odborné semináře Víno a zdraví už v pátek ve 13 hodin a Víno a pokrmy v sobotu 18. dubna rovněž ve 13 hodin.


Degustátoři vybírali oceněná vína pro Vinařské Litoměřice 2009

Kulinarium ČR Sever s datem 12. dubna už končí, ale protože zítra máme volný den, Pondělí velikonoční, budeme se moci sejít znovu - u mimořádného vydání Kulinaria. Bude mimořádné i tématem: k velikonocům - zejména tedy v dětských očích patří čokoládová výslužka - najmě vajíčka a zajíci. A tak vám i já zítra nadělím spoustu čokolády - naposledy navštívíme první Muzeum čokolády u nás a o čokoládě si popovídáme i s Pavlínou Berzsiovou, která je místopředsedkyní Asociace kuchařů a cukrářů české republiky, taky zpěvák Jakub Smolík přispěje svou troškou do tohoto čokoládového mlýna. V premiéře začínáme zítra krátce po deváté a v repríze krátce po patnácté hodině.


Soutěž

Opakuji základní otázku soutěže pro měsíc duben: která z našich celebrit prohlásila, že nejlepší maďarský guláš dělá jeho vyvolená a že guláš rozležený třetí den je jak Sachrův dort...? Na vaše odpovědi čekám na adrese Český rozhlas SEVER, Na Schodech 10, 400 01 Ústí nad Labem a heslo KULINÁRIUM. Můžete taky využít emailovou - kulinarium@sever.rozhlas.cz. Uzávěrka připadá na úterý 28. dubna, výhercům budeme gratulovat v neděli 3. května. Ve hře je opět publikace o vzniku naší hymny a taky cibulákový porcelán - sada šesti šálků s podšálky.
Pro dnešek už jen malé pozvání k dalšímu rozhlasovému vaření - od pondělí 13. dubna pro vás mám recepty na pokrmy ze zelí - jednak jsou dobré, jednak jsou zdravé a navrch - většinou moc nestojí. Vybrala jsem jídla ze staré kuchyně, jídla, která byla předmětem minulé soutěže, takže se naučíme polévky couračku, cacarku, hladovicu a chábovicu, záhorácký závitek a lepenici a taky křampes. Recepty mají ve vysílání ČR Sever opět trochu pozměněný čas - v premiéře deset minut po jedenácté každý všední den a o víkendu odpoledne zhruba za deset minut tři.


Spustit audio

Více z pořadu