Kulinárium 29. března 2009

19. únor 2015

A jako vždy - na rozjezd jeden z gastrovtipů, které jste do Kulinaria poslali - dnes bude od paní Marty Hocké z Loun: Host v restauraci se ptá: "Pane vrchní, jak staré je to kuře?" "Promiňte, ke kuřeti podáváme kompot, rýži nebo salát a hranolky, ale v žádném případě životopis." A abych vás dlouho nenapínala, hned v úvodu taky budeme gratulovat výhercům březnové soutěže. Vyjmenovala jsem vám několik pokrmů, vesměs z lidové kuchyně a vaším úkolem bylo určit, bez které potraviny, bez které suroviny by se toto jídlo nedalo připravit - lepenice, couračka, roztrhané rukávce, podlesníky, cacarka, záhorácký závitek, hladovica, chábovica, křampes... Někteří jste napsali kysané zelí a to není tak docela pravda, například polévka roztrhané rukávce by měla být z natrhaných listů normálního zelí hlávkového - i když mohou být samozřejmě místní variace. Společné nebyly ani brambory - například v záhoráckém závitku, což je plátek bůčku plněný kysaným zelím - tam byste brambory hledali marně, leda jako přílohu. Musím říci, že tentokrát jste mě odpověďmi úplně zavalili, ale nic naplat, výhry máme jen dvě - takže pro tentokrát se z cibuláku - z dortového talíře na nožce - bude radovat pan Jiří Čábela z Lovosic a z publikace o vzniku a historii naší hymny pak paní nebo slečna Jaroslava Neumannová z Liberce. Soutěžní zadání pro měsíc duben na vás čeká v závěru.

Točíme se stále kolem jídla a pití, kolem věcí a jevů souvisejících. Občas vás upozorním na zajímavou literaturu z oboru - a nejsou to jen kuchařky. I když některé z nich by si zařazení pod pojem literatura, odborná literatura docela zasloužily. Například poslední kuchařská kniha nestora českých šéfkuchařů, loni zemřelého mistra Ladislav Nodla Umění kuchyně aneb Vařil jsem všem aneb Letmé ohlédnutí za šedesátiletou praxí. Jak velmi si ho odborníci vážili, potvrzuje i větička, kterou ho charakterizoval současný prezident Asociace kuchařů a cukrářů Miroslav Kubec: "Mluvit o osobě mistra kuchaře pana Nodla není nic těžkého, stačí, když ke každé zmínce o něm přidáte nej". Ostatně z míněná publikace se stala i kuchařkou roku 2008.
Pokud si vzpomenete, Ladislav Nodl byl i hostem Kulinaria a horoval pro českou kuchyni a taky pro umírněnost a to je právě u jídla častý kámen úrazu - když nám chutná, naložíme si na talíř víc, než je nám zdrávo a pak se divíme, jak ta ručička váhy leze nebo dokonce skáče nahoru a jak se nám objevují některé choroby. Nebezpečný je i druhý extrém - drastické snížení příjmu potravy. Neškodí pak sáhnout po publikaci, která nám do toho může vnést trochu pořádku. Renate Göckelová, psycholožka a odbornice na poruchy lidského chování sepsala knihu, která u nás vyšla pod názvem Místo činu lednička aneb když se z jídla stane problém. Už skoro 30 let pracuje se ženami, které trápí některá z poruch příjmu potravy. Vidí spojitost se syndromem příliš hodných, vnímavých a submisivních žen, které se nechávají využívat svým okolím - doslova říká, že jídlo je závislost hodných žen. A právě těm se snaží pomoci, ukázat cestu. Dozvíte se, co mají společného dieta a hladomor, co může odstartovat přejídání a jak s takovými startéry bojovat - zkrátka cestu od první pomoci až po dlouhodobou strategii. Taky máte pocit, že se mučíte hladovkou a neshodíte ani deko? To není hlad těla, ale duše, která prahne po bezpečí, uznání a lásce - a tenhle hlad vám jídlo nezažene. I to se dočtete v knize Renate Göckelové Místo činu lednička aneb když se z jídla stane problém.


velikonoce

Kulinarium ČR Sever vás zvalo na 4. a 5. dubna na velikonoce do skanzenu v Zubrnicích, ale pokud to máte z ruky, můžete se vypravit i na jiná místa - například na Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova, tam velikonoční program s přehlídkou folklorních souborů a tvůrčí dílnou velikonočních dekorací proběhne 11. dubna. Ostatně vezmeme vás tma i v přímém přenosu 11. dubna odpoledne. Také v klášteře v Oseku na Teplicku se můžete pokochat velikonoční výstavou, věnovanou zejména a tradicím. Ve dnech 4. a 5. dubna tu můžete obhlédnout, jak se plete pomlázka, jak se dají zdobit kraslice i jak vyzdobit velikonoční stůl.
Malérečky pro vás budou své umění předvádět taky v Regionálním muzeu v Žatci - hned zítra tu Zdeňka Brodská předvede zdobení kraslic sítinou jezerní, v úterý uvidíte vyškrabávání kraslic, jak ho umí Jarmila Horná a ve středu a ve čtvrtek Jiřina Ceehová ukáže děrování a leptání kraslic. Všechna tato předvádění začínají v devět a končí v patnáct hodin.


Cibulák - hrnky

Soutěž

Tak a je čas na dubnovou soutěž - bude to úkol zapeklitý, sama jsem zvědavá, jak se s ním poperete a budu vám každý týden přidávat další nápovědy. Pro dnešek vznáším otázku základní - která z našich celebrit prohlásila, že nejlepší maďarský guláš dělá jeho vyvolená a že guláš rozležený třetí den je jak Sachrův dort...? Třeba to trefíte, pokud si netroufáte, počkejte na další nápovědy. V každém případě na vaše odpovědi čekám na adrese Český rozhlas SEVER, Na Schodech 10, 400 01 Ústí nad Labem a heslo KULINÁRIUM. Můžete taky využít emailovou - kulinarium@sever.rozhlas.cz.Uzávěrka připadá na úterý 28. dubna, výhercům budeme gratulovat v neděli 3. května. Ve hře je opět publikace o vzniku naší hymny a taky cibulákový porcelán - sada šesti šálků s podšálky.
Na listárnu už mnoho času nezbývá, tak dovolte začíst se aspoň do jednoho dopisu - je od pana Vladimíra Najmana z Teplic, našeho stálého posluchače a taky dopisovatele a taky člověka, který se v kuchyni náramně vyzná. Ostatně celý tento týden jsme vařili ve vysílání podle jeho velikonočního receptáře. Pan Vladimír píše: "Přeji pěkný čas a pomalu končící zimní pohodu. Člověk se ani nenaděje a opět je před ním období přípravy na příchod jara, muži jsou rádi, že se začala hrát jarní část fotbalové ligy, ženy zase začínají intenzivně přemýšlet, co si budou připravovat ze svých šatníků na sebe, aby jim to slušelo pokud možno ještě víc, než před rokem... Děti se mohly těšit na jarní prázdniny a muži, ženy i děti se společně těší na blížící se velikonoce - muži na to, co dobrého jim ženy uvaří a upečou a určitě si všichni dohromady zaslouží dobrou pohodu a dobrou chuť u velikonočního stolu". Tak já doufám, že k té pohodě a dobré chuti třeba přispějí i recepty, které pro vás ve vysílání chystáme - i příští týden budeme pokračovat ve velikonočních inspiracích. Tentokrát jsem sáhla do velikonočního receptáře Spolku paní, dam a dívek při Městské knihovně v Lounech a nechte se překvapit, co jsem tam našla.
Příští Kulinarium už ponese dubnové datum a krom slíbeného pokračování návštěvy v Muzeu čokolády vás čekají i další zajímavosti - například nahlédnutí do publikace Evy Filipové s titulem Excelentní menu a jablečná specialita inženýra Libora Kunteho - přesně řečeno jeho manželky.




Spustit audio

Více z pořadu