Kulinárium 22. března 2009

19. únor 2015

Dnes si dáme na rozjezd tenhle vtip od pana Václava Krolopa ze Štětí: Tři Skoti seděli u baru. "Až umřu", říká nejstarší z nich, "skropte můj hrob tou nejlepší whiskou." "To pro tebe rádi uděláme", řekl druhý a třetí dodal: "Ale nebude ti vadit, když ta whisky projde nejdřív našimi ledvinami?" Trochu drsné, viďte, ale znáte Skoty a jejich příslovečnou spořivost... TIPY PRO VÁS: V Komunitním centru Kostka v Krásné Lípě začala sloužit poradna pro lidi, kteří musejí dodržovat dietu kvůli některé chorobě. Nutriční terapeutky s vámi proberou vaše problémy, doporučí vhodné potraviny a pomohou sestavit jídelníček. Máte cukrovku a nemůžete se vzdát pomyšlení na sladkou chuť? Zkuste pěstovat a používat bylinku jménem stévie. Její sladivá látka je mnohonásobně účinnější než cukr a přitom nekalorická... Dobrý tip i pro ty, kteří nechtějí tloustnout a neradi se vzdávají sladkých potěšení...

Soutěž

V březnu si hrajeme na detektivy - vyjmenuji vám několik jídel, která mají společnou jednu základní surovinu a vaším úkolem bude určit, kterou. Tak poslouchejte - lepenice, couračka, roztrhané rukávce, podlesníky, cacarka, záhorácký závitek, hladovica, chábovica, křampes...
Bez které suroviny by se tato jídla nedala připravit? Nemyslím ani sůl, ani některé koření.
Na vaše odpovědi čekám už jen do úterý 24.března a v neděli 29. už zas budeme gratulovat výhercům.
Adresy - buď klasická poštovní Český rozhlas SEVER, Na Schodech 10, 400 01 Ústí nad Labem a heslo KULINÁRIUM nebo emailová - kulinarium@sever.rozhlas.cz. Ve hře je opět krásný kousek cibulákového porcelánu - tentokrát dortový talíř na nožce a druhý výherce se bude moci začíst do publikace věnované vzniku a historii naší státní hymny.


Cibulák - talíř na nožce

Od pondělí 23.března startujeme další týden rozhlasového vaření a budou to znovu velikonoční inspirace. Sáhla jsem pro ně tentokrát do dopisu pana Vladimíra Najmana z Teplic a zaměříme se hlavně na skopové maso, které k svátkům jara tradičně patří. Probereme skopové maso s okurkami, smažená skopová žebírka, džuveč a závitky ze skopového masa, ale dojde i na sladký zákusek - například anglický dort s jahodami nebo ořechového beránka. A v tom velikonočním inspirování budeme pokračovat i v dalších týdnech - až do toho opravdu velikonočního. Ostatně velikonoční inspiraci - zejména tu kraslicovou můžete načerpat taky například v Regionálním muzeu v Žatci na výstavě s názvem Velikonoční kraslování - uvidíte, jak se dají velikonoční kraslice zdobit, k vidění jsou vajíčka křepelčí, slepičí, husí a taky pštrosí zdobená různými technikami. Navíc v určité dny se můžete podívat i zručným malérečkám pod ruku - v pondělí 30.března zasedne v žateckém muzeu Růžena Brodská a předvede zdobení sítinou jezerní, v úterý 31. března vám Jarmila Horná ukáže vyškrabování vzorů a ve středu 1. dubna Jiřina Ceehová představí techniku děrování a 2.dubna pak ještě leptání zelovou vodou. Všechny tyto předváděcí akce začínají v devět dopoledne a končí odpoledne ve tři.


Kraslice

Já se na vás těším u nového vydání Kulinaria - zase za týden touto dobou - buď po 9. hodině v premiéře nebo po 15. v repríze. Na programu budeme mít krom jiného vyhlášení výherců soutěže a taky nový soutěžní úkol pro měsíc duben, začteme se do jedné zajímavé knihy, navštívíme Hotelovou školu v Mostě a také Muzeum čokolády v Praze, pozveme vás na velikonoce do zubrnického skansenu a dojde i na vaše dopisy a emaily, protože v každém posledním vydání Kulinaria v měsíci je i listárna.




Spustit audio

Více z pořadu