Kulinárium 26. dubna 2009

19. únor 2015

Na začátku si dáme jeden z gastrovtipů, které jste naposílali. Ten dnešní je od paní Ilony Šmídkové ze Štětí. "Měl jsem tu hosta z ciziny," svěřuje se pan Novák, " a chtěl jsem ho uctít českou kuchyní, tak jsem ho pozval do restaurace. Nabídli nám ruská vejce, francouzskou polévku, španělského ptáčka, brazilskou kávu, italskou zmrzlinu a gruziňák..."

Další specialitka od ing. Libora Kunteho:
Zapékaná jablka s tvarohem
Suroviny a postup: Prolisujeme 200 g tvarohu, smícháme s 3 lžícemi dětské krupičky, 60 g rozinek, 2v žloutky, 1 a půl lžící cukru a 2 lžícemi rozpuštěného másla. Z osmi jablek seřízneme vršky, vykrojíme jadřince, naplníme tvarohovou směsí, povrch poklademe vločkami másla (celkem asi 2 lžíce) a ve vyhřáté troubě na plechu nebo v zapékací misce pečeme. Zapečená jablka pokapeme kysanou smetanou a poprášíme lžící a půl cukru.


Dopisy

Ke každému poslednímu vydání Kulinaria ČR Sever v měsíci patří listárna - vždycky se za měsíc leccos nahledá a nasbírá. Ze všeho nejdřív vám dnes chci přečíst dopis paní Marie Polívkové z Duchova, kterou zaujalo slíbené povídání o Muzeu čokolády. Totiž ona sama Muzeum čokolády v Praze zná a tak se těšila, co o něm budeme povídat, dokonce si připravila kazetu na nahrávání, protože to chtěla zaznamenat pro přátele, kteří Muzeum čokolády vedou. A ejhle, řeč byla o úplně jiném muzeu. Tak jsme si informace srovnaly a vyšlo z toho, že v Praze a shodou okolností nedaleko od sebe fungují dvě muzea - jedno má název Chocostory - muzeum čokolády a je v Celetné ulici - tam jsme se s Kulinariem byli podívat a to druhé se jmenuje Muzem čokoládových obrazů a sídlí v ulici Týnské. Jak paní Polívková píše, založil ho ruský emigrant malíř Vladomír, který přijal jméno Čech a společně s ženou Natálií Korněvou vymyslel tento projekt. I tady jsou informace o historii kakaových bobů a čokolády, návštěvníci uvidí i film o čokoládě a hlavně - mohou se pokochat nádhernými obrazy malovanými čokoládou. Při nedávné návštěvě Prahy je ocenil i francouzský prezident Sarkozy. Paní Marii děkuji za tip a určitě v průběhu léta najdeme čas a prostor na návštěvu i tohoto Muzea čokoládových obrazů - má jednu nezanedbatelnou výhodu - po takové čokoládě rozhodně neztloustnete!
Další milý dopis přišel od paní Hanky Strobachové z Oldřichova u Hrádku nad Nisou - oceňuje bohatství receptových nápadů, které mezi posluchači kolují, líbí se jí i rychloreceptíky Petra Novotného. A mě paní Hanka potěšila, protože ji zaujalo i vyprávění o hudebním nástroji didjeridoo, které jsem natočila s Janem Vlachem. Její vnuk ho totiž má také a prý ho dobře ovládá, když se rodina a známí sejdou - třeba při letním opékání nebo u bazénu, tak něco zahraje a přidá se i děda s harmonikou, takže u Strobachů bývá veselo a zajímavo, jak paní Hanka sama píše. Děkuji za pěkné přání - prý abychom měli pořád hodně věrných, veselých a taky mlsných posluchačů...
A mezi námi, ti si příští týden přijdou na své i u dalších receptů právě od paní Hanky - už teď se můžete těšit třeba na rychlou nepečenou dobrotu nebo skládaný salát nebo řezy s rebarborou a tvarohem...


Cibulák - hrnek s podšálkem

Soutěž

Opravdu už poslední zvonění k dubnové soutěži - která z našich celebrit prohlásila, že nejlepší maďarský guláš dělá jeho vyvolená a že guláš rozležený třetí den je jak Sachrův dort...? Na vaše odpovědi čekám na adrese Český rozhlas SEVER, Na Schodech 10, 400 01 Ústí nad Labem a heslo KULINÁRIUM. Klasická pošta bude mít co dělat, email je rychlejší, takže můžete využít i adresu kulinarium@sever.rozhlas.cz. Uzávěrka připadá na úterý 28. dubna, výhercům budeme gratulovat v neděli 3. května. Ve hře je opět publikace o vzniku naší hymny a taky cibulákový porcelán - sada šesti šálků s podšálky. A už teď říkám, že takovou smršť odpovědí jsme snad ještě nezažili, takže přemýšlím i o dalších cenách - minimálně dvěma dalším z vás udělá radost dárek takřka osobní - knihy, které o životě té slavné osobnosti, kterou jste uhádli velice rychle a bezproblémově. Je to dnes už antikvární záležitost, ale počtete si...
Poslední dubnové Kulinarium už je na konci, ale hned příští týden se budeme moci sejít nadvakrát. 1. května máme státní svátek a to je příležitost pro mimořádné vydání Kulinaria - uděláme si ho opravdu sváteční a sejdeme se u stolu se známými osobnostmi, které už naším pořadem prošly. A pak v neděli 3.května to bude zas normální vydání - ale trochu sváteční taky, protože se můžete těšit na vyhlášení výsledků dubnové soutěže. Krom toho pro vás chystám gulášový seriál s Milanem Bočkaiem, na českou kuchyni se podíváme s autorkou zajímavých kuchařských knih Evou Filipovou a taky poradíme, jak připravit vhodné občerstvení na vernisáž - nikdy nevíte, kdy se vám to může hodit. Jak už jsem řekla, příští týden budeme společně nahlížet do receptáře paní Hanky Strobachové z Oldřichova - krom už zmíněných receptů se naučíme i nakládané kuřecí plátky, šátečky z tvarohového těsta, buchtu kefírku a bramborové placky zase trochu jinak. Tak dobrou chuť a pořád dobrou pohodu u vysílání ČR Sever vám přeje Slávka Brádlová.




Spustit audio

Více z pořadu