Kulajda zase trochu jinak

Vydatná polévka, která zasytí jako celé jídlo.

Ingredience
  • miska hub nebo hrst sušených
  • 1 cibule
  • 5-6 středně velkých brambor
  • 2 vejce
  • 200 ml kysané smetany
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • 1 kostka slepičího bujónu
  • asi 3 lžičky hladké mouky
  • sůl
  • kmín
  • kopr

Postup:

  1. Nakrájenou cibuli orestujeme na oleji, přidáme nakrájené očištěné houby, podlijeme a udusíme. Pokud použijeme houby sušené, předem – klidně přes noc je namočíme do studené vody.
  2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme ve vodě s kmínem a bujonovou kostkou.
  3. V závěru polévku zahustíme hladkou moukou v troše studené vody, povaříme, přidáme rozmíchanou kysanou smetanu a necháme už jen přejít var.
  4. Na lžíci másla umícháme ze dvou vajec řídkou smaženici.
  5. Udušené houby vmícháme do polévky. Rozdělíme do talířů a na povrch dáme 1-2 lžíce řídké vaječné smaženice. Zdobíme koprem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

zlenice.jpg

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...