Kulajda zase trochu jinak
Vydatná polévka, která zasytí jako celé jídlo.
Ingredience
- miska hub nebo hrst sušených
- 1 cibule
- 5-6 středně velkých brambor
- 2 vejce
- 200 ml kysané smetany
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- 1 kostka slepičího bujónu
- asi 3 lžičky hladké mouky
- sůl
- kmín
- kopr
Postup:
- Nakrájenou cibuli orestujeme na oleji, přidáme nakrájené očištěné houby, podlijeme a udusíme. Pokud použijeme houby sušené, předem – klidně přes noc je namočíme do studené vody.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme ve vodě s kmínem a bujonovou kostkou.
- V závěru polévku zahustíme hladkou moukou v troše studené vody, povaříme, přidáme rozmíchanou kysanou smetanu a necháme už jen přejít var.
- Na lžíci másla umícháme ze dvou vajec řídkou smaženici.
- Udušené houby vmícháme do polévky. Rozdělíme do talířů a na povrch dáme 1-2 lžíce řídké vaječné smaženice. Zdobíme koprem.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Ze světa lesních samot
Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.