Krocan s kaštanovou nádivkou

Suroviny: Krůta, sůl, 100g slaniny, mletý pepř, petrželová nať, dvě velké cibule, 2 mrkve, 2 stroužky česneku, 1 hřebíček, 1 bobkový list, drůbeží vývar, 2 lžíce brandy a půl litru bílého vína. Nádivka: 100g másla, 4 vejce, sůl, petrželka, strouhaný muškátový oříšek, 400g žemlí, 500 ml mléka, 200g jedlých kaštanů a 50g slaniny.

Postup: Nejdříve uděláme nádivku. Do utřeného másla vmícháme žloutky, sůl, nasekanou zelenou petrželku a strouhaný muškátový oříšek. Nakrájené žemle namočíme v mléce , vymačkáme je a přidáme k směsi. Uvařené a oloupané kaštany protlačíme lisem na brambory nebo jemně rozmixujeme v mixéru, přidáme je do nádivky a vše dobře promícháme. Dokořeníme dle vlastní chuti. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka ho přimícháme do nádivky.
Krůtu umyjeme, osolíme a maso prošpikujeme slaninou nakrájenou na dlouhé nudličky. Naplníme ji nádivkou a otvor zašijeme bílou nití. Do velkého pekáče dáme cibuli příčně nakrájenou na hrubá kolečka, mrkev nasekanou na kostky, hřebíček, bobkový list a prolisovaný česnek. Vložíme krůtu, polijeme vývarem, brandy a bílým vínem. Zakryjeme to pečící fólií a pečeme pomalu nejméně 4 hodiny.

Dobrou chuť Vám přeje Petr Novotný a Český rozhlas Sever!