Krémová zeleninová česnečka
Vydatná podzimní a zimní polévka.
Ingredience
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 menší batát
- půl malé cukety
- 6-7 stroužků česneku
- 2-3 lžíce másla
- sůl
- pažitka
Postup:
- Na větší části másla osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájený česnek – 2 stroužky si necháme stranou.
- Přidáme nakrájenou mrkev, batát, cuketu a ještě osmahneme, pak zalijeme půl litrem vody, osolíme a uvaříme.
- Měkkou zeleninu rozmixujeme.
- Odložené česneky nakrájíme na plátky a krátce opečeme na zbytku másla.
- Polévku na talíři doplníme sekanou pažitkou a osmahnutými česnekovými plátky. A komu by bylo česneku málo, přidá si i utřený syrový.
Související
-
Zeleninová polévka s tarhoňou
Tarhoňa je druh těstoviny ve slovenské kuchyni, v české ji můžeme přirovnat k drobení. Dnes už se vyrábí strojně a vypadá jako malé úhledné kuličky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.