Krémová zeleninová česnečka

Vydatná podzimní a zimní polévka.

Ingredience
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 menší batát
  • půl malé cukety
  • 6-7 stroužků česneku
  • 2-3 lžíce másla
  • sůl
  • pažitka

Postup:

  1. Na větší části másla osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájený česnek – 2 stroužky si necháme stranou.
  2. Přidáme nakrájenou mrkev, batát, cuketu a ještě osmahneme, pak zalijeme půl litrem vody, osolíme a uvaříme.
  3. Měkkou zeleninu rozmixujeme.
  4. Odložené česneky nakrájíme na plátky a krátce opečeme na zbytku másla.
  5. Polévku na talíři doplníme sekanou pažitkou a osmahnutými česnekovými plátky. A komu by bylo česneku málo, přidá si i utřený syrový.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.