Krásu háčkovaných výtvorů mohou lidé obdivovat v mosteckém muzeu

6. září 2022

Až do 30. září můžete v Oblastním muzeu a galerii v Mostě navštívit výstavu Háčkovaná krása. Autorce výstavy Anně Dvořákové je už 80 let.

O původu háčkování toho moc nevíme – existují domněnky, že přišlo z Tibetu nebo Číny. První písemné zmínky pochází až z počátku 19. století z Anglie. Co ale víme je, že háčkování je vášeň. Alespoň to tedy platí pro 80letou Annu Dvořákovou, která vystavuje své háčkované výrobky v mosteckém muzeu.

Její dečky, tašky, čepice, ale třeba i zvířátka a figurky si teď mohou lidé prohlédnout na výstavě s názvem Háčkovaná krása.

Nápady a vzory pro háčkování shromažďovala autorka vlastně celý život. „Když jsem ještě pracovala, kupovala jsem si noviny, a tam měli vždy na stánku časopisy o háčkování – tak ty jsem si kupovala. Když jsem pak odešla do důchodu, tak jsem do toho hrábla a začala jsem,“ vysvětluje paní Dvořáková.

S inspirací jí pomáhají i vnučky, které nápady pro svojí babičku vyhledávají a stahují z internetu. Anna Dvořáková pak pro na oplátku háčkuje postavičky pro pravnoučata. Radost ale dělá i jiným dětem. „Slíbila jsem pro děti do školky k Mikuláši sněhuláky – tak musím udělat 26 sněhuláků,“ konstatuje s úsměvem.

Háčkovaná zvířátka putovala i do porodnic. „V porodnicích shánějí pro ta nedonošená miminka chobotnice, tak ty dělám taky. Z bavlny, o něco větší než pro ty moje pravnučky. Poslala jsem s tím pak dceru do porodnice, aby jim to tam odnesla. A vzali si to,“ usmívá se Anna Dvořáková a dodává: „Dělám ale i dečky. A když jich mám hodně, dám je sestřenici, která je odnese do psího útulku, kde to prodají a za výtěžek z toho mají pejsci papání.“

Na ukázky jejích prací se můžete vypravit podívat do Oblastního muzea a galerie v Mostě až do 30. září.

Spustit audio

Související