Nově opravené lounské muzeum se otevírá veřejnosti. Dostanou se do něj i vozíčkáři

22. červen 2022 09:23

Dům Sokolů z Mor v historickém centru Loun je zcela opravený. Jméno má po rodině rytířů Sokolů, kterým v 15. století patřila ves Mory u Podbořan. Po 2. světové válce se do budovy pod chrámem svatého Mikuláše nastěhovalo oblastní muzeum.

„Tohle byl původně hostinec, kde se čepovalo pivo z lounského schwarzenberského pivovaru,“ rozhlíží se ředitel Oblastního muzea Louny Jiří Matyáš v přízemí hlavní budovy muzea – v domě Sokolů z Mor v Pivovarské ulici. Pivo už si tady návštěvníci nedají, stále ale mohou obdivovat dávnou historii Lounska.

„Vybrali jsme ty nejzajímavější archeologické nálezy z našeho depozitáře, abychom návštěvníkům ukázali, jak ve východní části lounského okresu vypadal pravěk – od paleolitu přes dobu bronzovou po raný středověk,“ vysvětluje archeoložka muzea Anastázie Ryšková.

Další výstavní prostory jsou plné historických fotografií, které v Lounech a okolí před víc než 100 lety pořídil fotograf a propagátor turistiky Karel Goszler. Jeho snímek parního vlaku visí hned u vchodu a podle kurátora Martina Vostřela je největší z vystavených.

„Měří třikrát dva metry a je na něm zachycený průjezd vlaku před železniční most v Lounech v 90. letech 19. století. Je tam vidět cukrovar,“ popisuje Vostřel.

Lounské muzeum je nově bezbariérové

Do patra se hendikepovaní návštěvníci nově dostanou výtahem. „Je to plošina pro vozíčkáře. Jsou to trendy, pokud to aspoň trochu jde, tak zpřístupňovat prostor pro handicapované,“ ukazuje ředitel Matyáš na prosklenou šachtu výtahu, tedy plošiny.

Nová je také střecha, kde měděný plech nahradily původní bobrovky i všechny rozvody v budově. Restaurovaná jsou také okna, dveře nebo parketové podlahy.

Muzeum se po opravě za 30 milionů korun, která začala v závěru roku 2019, návštěvníkům poprvé otevře v pátek 24. června odpoledne.

Spustit audio

Související