V Lounech vzniká nová dětská skupina pro děti od dvou do tří let. Fungovat má i pro děti ukrajinských uprchlíků

10. květen 2022 14:37

Louny od září otevřou novou dětskou skupinu. Bude určená pro malé děti ukrajinských uprchlíků i pro lounské děti, pro které nezbyde místo v běžné školce. Provozovat ji bude školka Fügnerova, kde právě pořádají zápisy pro nový školní rok.

Ředitelka školky Olga Krátká vítá u zápisu malého Péťu a jeho maminku Gabrielu Filípkovou. Školka může přijmout 22 dětí – tolik jich odchází do školy. Zájem je ale mnohem větší.

„Už jsme na čísle 44 – to si teď schováš, to číslo,“ nabádá Péťu Olga Krátká.

Dalších 22 míst má od září nabídnout nová dětská skupina. V Lounech původně zamýšleli, že bude jen pro školkové děti ukrajinských uprchlíků, ale jejich počet bude nakonec podle Olgy Krátké nejspíš nižší.

„Máme zřízený adaptační klub pro ukrajinské děti, kde jich je teď 15. Prostory máme zapůjčené od knihovny, od září pak budeme mít ten prostor naproti naší školce – tam se otevře úplně nová třída s tím, že se tam přesunou děti z adaptačního klubu, u kterých nemáme moc představu, kolik jich tady v září zůstane. Ty bychom doplnily našimi dětmi, co mají jinak malou šanci se umístit do školky – vzhledem k věku nebo vzhledem k bydlišti,“ popsala Krátká.

V dětské skupině najdou místo děti, které by se do běžné školky nedostaly

Do dětské skupiny naproti budově školky v ulici Fügnerova by tak mohly od září nastoupit i děti, kterým ještě nebyly tři roky.

„Takže to by pro rodiče tady byla velká úleva. Jsou nadšení, že tu možnost dostali, protože do běžné školky nemají moc šanci se dostat,“ dodává Olga Krátká.

Přesně to je případ i Gabriely Filípkové. Péťovi totiž budou tři roky až v únoru, ona ale pracuje jako vychovatelka v družině a do práce nastupuje už od září.

Dětská skupina bude v Lounech novinka – město uvolnilo přízemí v budově městské pečovatelské služby, i s velkou zahradou a dostatečným místem pro kuchyň. Ta se tam přestěhuje ze stísněných prostor školky.

Spustit audio

Související