Králík na hořčici
Variace pro chovatele, aby nebyl každou neděli stejný králík!
Suroviny:
2 králičí stehna
hořčice podle chuti (plnotučná nebo dijonská)
2 dl bílého vína
olej
sůl
pepř
půl kelímku kysané smetany
Postup:
- Králičí stehna opláchneme, osušíme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí, rozmíchanou v troše oleje. Mírně podlijeme.
- Pekáč dáme do vyhřáté trouby, krátce zapečeme a po asi deseti minutách přilijeme víno, přikryjeme a pečeme do měkka. Podle potřeby mírně přiléváme horkou vodu, aby se maso nepřipálilo.
- Na závěr dopečeme bez přikrytí do zlatova, pak maso vyndáme na teplý talíř a do šťávy zamícháme kysanou smetanu a necháme krátce povařit, vrátíme maso a podáváme. Jako příloha – vařené brambory nebo těstoviny.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.