Králík na hořčici

Variace pro chovatele, aby nebyl každou neděli stejný králík!

Suroviny:

2 králičí stehna

hořčice podle chuti (plnotučná nebo dijonská)

2 dl bílého vína

olej

sůl

pepř

půl kelímku kysané smetany

Postup:

  1. Králičí stehna opláchneme, osušíme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí, rozmíchanou v troše oleje. Mírně podlijeme.
  2. Pekáč dáme do vyhřáté trouby, krátce zapečeme a po asi deseti minutách přilijeme víno, přikryjeme a pečeme do měkka. Podle potřeby mírně přiléváme horkou vodu, aby se maso nepřipálilo.
  3. Na závěr dopečeme bez přikrytí do zlatova, pak maso vyndáme na teplý talíř a do šťávy zamícháme kysanou smetanu a necháme krátce povařit, vrátíme maso a podáváme. Jako příloha – vařené brambory nebo těstoviny.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.