Pikantní králík
Potřebujeme víc ingrediencí, ale výsledný chuťový mix za to stojí!
Suroviny:
4 králičí stehna
500 g rajčat
5 světlých paprik (1 může být pálivá)
4-5 cibulí
4 stroužky česneku
špetka chilli pro milovníky ostřejších chutí nebo půl chilli papričky
sklenka vína
sůl
pepř
3-4 lžíce oleje
Postup:
1. Stehna opláchneme, osušíme a posolíme, opepříme.
2. Papriky nakrájíme na proužky, rajčata na osminky. Komu vadí slupky, předem rajčata mělce nařízne, spaří horkou vodou a sloupne.
3. Oloupaný česnek nakrájíme na plátky.
4. Na rozehřátý olej dáme stehna, přihodíme půl chilli papričky, osmahneme z obou stran a přendáme do pekáčku. Na stejném oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, pak přidáme nakrájené papriky a rajčata a chvíli prosmahneme.
5. Osmahnutou zeleninu dáme do pekáčku na králíka, podlijeme vínem a pečeme asi 45 minut. Hlídáme, aby se tekutina zcela nevypekla a maso se nepřipeklo.
6. Nemáte-li králíka, zkuste totéž s kuřecími stehny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.