Králík na šalvěji
Nemáte-li králíka, můžete vyzkoušet s masem jehněčím.
Suroviny:
2 králičí stehna nebo 2 porce ze hřbetu
2-3 dl červeného vína
1 menší cibule
1stroužek česneku
1 lžíce hořčice
šalvěj – může být čerstvá nebo sušená
pepř
sůl
olej nebo máslo
Postup:
- Porce masa osolíme, opepříme a na rozehřátém tuku ze všech stran opečeme.
- Opečené maso vyndáme na talíř, potřeme hořčicí.
- V tuku po opečení zpěníme nakrájenou cibuli a nakrájený česnek, na to položíme králičí porce, podlijeme polovinou vína a mírně asi půlhodinky dusíme.
- Pak dolijeme zbytek vína a dodusíme do měkka. Přidáme nasekanou čerstvou šalvěj nebo sušenou, kterou jsme předem namočili v troše vody nebo vína. Necháme přejít var, podáváme s vařenými bramborami nebo s knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.