Kotlety se žampiony

Kosti od kotlety můžeme odkrojit a využít třeba na polévku.

Suroviny:

4 kotlety

8 žampionů

2-3 lžíce oleje

2 lžíce másla

50-70 g slaniny nebo anglické slaniny

1 cibule

 hladká mouka

sůl

pepř

mletá sladká paprika

1 malý kelímek smetany

2-3 hrnky vývaru

Postup:

  1. Kotletám odřízneme kosti, na okrajích maso nařízneme, mírně naklepeme, osolíme, opepříme a na oleji po obou stranách opečeme.
  2. Maso vyndáme na teplý talíř, do výpeku dáme půlku nakrájené slaniny a nakrájenou cibuli, osmahneme, okořeníme paprikou, zalijeme částí vývaru, vrátíme maso a udusíme doměkka.
  3. Měkké kotlety znovu vyndáme na teplý talíř, do výpeku přilijeme trochu hladké mouky rozmíchané ve studené vodě, přilijeme zbytek vývaru a smetanu a povaříme. Vrátíme kotlety.
  4. Očištěné žampiony nakrájíme, a s druhou půlkou nakrájené slaniny orestujeme na másle. Na talíři doplníme kotletu žampionovou směsí, prodáváme s rýží.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.