Kořen hořce je dobrý na játra a žlučník. Navíc pomáhá k rychlejší rekonvalescenci po nemocech

21. září 2021

Kořen hořce je v lidovém léčitelství známý tisíce let. I když je chráněný, můžete jeho léčivých účinků využít – dá se totiž koupit v některém z bylinkářství.

Oddenek hořce, který se v lidovém léčitelství používá, může vážit i několik kilo. Obsahuje hořčiny, třísloviny i silice. Látky v něm obsažené podporují trávení a tvorbu žaludečních šťáv, ale nejen to. Pomáhá při nadýmání nebo po těžkých nemocech k rychlé rekonvalescenci.

Chrání a posiluje funkci jater a žlučníku. Tlumí bolest a urychluje hojení ran. Pomáhá při migréně, potlačuje křeče. Podporuje krvetvorbu.

Dříve lidé věřili, že hořký kořen působí jako protijed při různých otravách. Naši předkové vyráběli kořenů hořce různé aperitivy – ještě dnes je součástí některých likérů.

A jak se hořec užívá? Stačí odvar z oddenku popíjet dvakrát denně, a to maximálně osm týdnů. Ale pozor – pro těhotné ženy se hořec nehodí.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz , www.manutea.cz , www.vitalia.cz
Spustit audio

Související