Kořen pampelišky má na jaře největší sílu. Pomůže při problémech s ledvinami, žaludkem či játry
Hadí mlíčí, kněžská pleš, lví zub, mnišská hlava – takhle všelijak říkali naši předkové pampelišce, tedy smetance lékařské. My si dneska posvítíme na její kořen, který lidé už po celá staletí používají k léčení ledvinových, jaterních nebo žaludečních problémů.
Extrakt z kořene pampelišky podporuje močení – zbavuje tělo přebytečné vody. Čistí ledviny a snižuje riziko onemocnění močového měchýře.
Kořen pampelišky potlačuje chuť k jídlu. Podporuje také odbourávání tuku a cholesterolu. Stačí pít čaj z kořene pampelišky 2x až 3x denně – ne ale dlouhodobě.
Funguje i jako silné jaterní tonikum. Pomáhá štěpit tuk nahromaděný v játrech a podporuje jejich správné fungování – zvyšuje průtok žluči a tím zbavuje játra jedů.
Je dobrý i jako prevence onemocnění jater zbůsobených obezitou a pomáhá regenerovat játra alkoholikům.
Kořen pampelišky můžete občas svařit jako náhražku čaje nebo kávy. Jak na to? Jednu lžičku sušeného kořene povařte ve ¼ litru vody asi 2 až 3 minuty, nechte louhovat cca 10 minut, sceďte a nápoj vypijte čerstvý.
Související
-
Na léčivé účinky pampelišky už jsme zapomněli. Pojďme to změnit
Pampeliška je pro mnohé prostě hezká kytička. Už jí ani nevnímáme. Její druhé jméno, smetnka lékařská, ale napovídá, že tahle zdánlivě obyčejná bylinka umí léčit.
-
Pampeliška je zdravá od květu až po kořen
Možná o pampelišky jen okem zavadíte. Možná si i vzpomente, jak jste si z nich dělali píšťalky a věnečky. Tahle rostlinka ale dokáže léčit a napravovat neduhy v našem těle.
-
Pampeliška není plevel, ale vynikající léčivka
Pampeliška je pro mnohé jen hezká kytička. Zahrádkáři ji dokonce považují za obtížný plevel. Její pravé jméno, smetánka lékařská, ale napovídá, že umí léčit.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.