Kořen pampelišky má na jaře největší sílu. Pomůže při problémech s ledvinami, žaludkem či játry

29. duben 2021

Hadí mlíčí, kněžská pleš, lví zub, mnišská hlava – takhle všelijak říkali naši předkové pampelišce, tedy smetance lékařské. My si dneska posvítíme na její kořen, který lidé už po celá staletí používají k léčení ledvinových, jaterních nebo žaludečních problémů.

Extrakt z kořene pampelišky podporuje močení – zbavuje tělo přebytečné vody. Čistí ledviny a snižuje riziko onemocnění močového měchýře.

Kořen pampelišky potlačuje chuť k jídlu. Podporuje také odbourávání tuku a cholesterolu. Stačí pít čaj z kořene pampelišky 2x až 3x denně – ne ale dlouhodobě.

Funguje i jako silné jaterní tonikum. Pomáhá štěpit tuk nahromaděný v játrech a podporuje jejich správné fungování – zvyšuje průtok žluči a tím zbavuje játra jedů.

Je dobrý i jako prevence onemocnění jater zbůsobených obezitou a pomáhá regenerovat játra alkoholikům.

Kořen pampelišky můžete občas svařit jako náhražku čaje nebo kávy. Jak na to? Jednu lžičku sušeného kořene povařte ve ¼ litru vody asi 2 až 3 minuty, nechte louhovat cca 10 minut, sceďte a nápoj vypijte čerstvý.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.