Koprová omáčka s hovězím
Kdo maso nejí, uvaří si do omáčky vejce natvrdo, ale pak jsou jako příloha lepší vařené brambory.
Suroviny:
půl litru vývaru z hovězího masa
3 polévkové lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
150-200 ml smetany
asi 2 lžičky cukru
asi 2 lžičky octa
čerstvý kopr i se stonky
případně trochu soli
Postup:
- Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, přilijeme vývar, rozšleháme, vložíme jen silné stonky kopru a asi 30 minut vaříme.
- Chuť vyladíme cukrem, octem, případně špetkou soli a koprové stonky vybereme nebo omáčku přecedíme.
- Přilijeme smetanu, necháme přejít var a nakonec vmícháme nasekané snítky kopru. Už nevaříme. Podáváme s knedlíkem a plátkem hovězího masa.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.