Koláčky (jako od paní Budinské)

Paní Budinská nám koláčky jednou přivezla na Den otevřených dveří – byla to velká dobrota.

Suroviny:

500 g polohrubé mouky

1 lžíce hladké mouky

250 ml mléka

100 g cukru

1 sáček sušeného droždí

100 g másla

2-3 žloutky

1 vejce na potření

300 g měkkého tvarohu

švestková povidla

špetka soli

na drobenku – asi 2 lžíce másla, 3 lžíce cukru a 4-5 lžic hrubé mouky

Postup:

  1. Do mouky dáme sušené droždí, asi 90 g cukru (1 nebo 2 lžíce odložíme na oslazení tvarohu), špetku soli, promícháme a vlijeme mléko s rozkvedlanými žloutky a rozpuštěným, ale ne horkým máslem. Zaděláme hladké těsto a necháme hodinu v teple kynout.
  2. Tvaroh rozmícháme do hladka a osladíme. Povidla také promícháme, aby byla hladká a připravíme drobenku – rozemneme máslo s cukrem a moukou.
  3. Z vykynutého těsta odebíráme stejně velké kousky, roztlačíme na placičku, naplníme tvarohem, dobře uzavřeme a uzávěrem klademe na plech s pečicím papírem.
  4. Chvíli necháme kynout, pak dnem skleničky smočeným v mouce uděláme opatrně důlek do každého koláčku, do prohlubně dáme kousek povidel, okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a celé posypeme drobenkou.
  5. Dáme péci do dobře vyhřáté trouby – na 165 stupňů a pěkně do zlatova upečeme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.