Kokos jak ho neznáte aneb Kokosová mouka, olej a cukr v kuchyni
Kokos je v mnoha částech světa považovaný za největší přírodní bohatství. Rostlina se dá totiž zpracovat úplně celá a plod samotný se dá využít mnoha způsoby. My se dnes zaměříme na možnost použití kokosového oleje. Má totiž na rozdíl od jiných olejů velmi příjemnou chuť a přidat ho tak můžete i tam, kam by vás olej přidávat nenapadlo.
Kokos do čaje?!
Kokosový olej můžete přidat třeba do čaje nebo do teplého ovocného koktejlu. Vyzkoušejte to třeba při dráždivém kašli či bolestech v krku. Má antiseptické účinky a pomůže tedy likvidovat bakterie na sliznicích. Ty navíc zvláční, což potlačuje nepříjemné dráždění ke kašli a sliznice ochrání před dalšími patogeny. Stejně tak působí v trávicím traktu a je proto vhodné takto olej konzumovat při přemnožení kvasinek ve střevech.
Vyzkoušet můžete i praxi obyvatel Tichomoří, kteří kokosový olej používají pro dentální hygienu. Čištění zubů olejem je koneckonců známé už od starověku a doporučuje ho i dnešní alternativní medicína místo agresivních bělících past.
Kromě toho, že po několika týdnech používání zaznamenáte bělící účinky kokosového oleje, ozdravíte celkově ústní dutinu. Opět tu zafunguje schopnost kokosového oleje ničit kvasinky i bakterie, takže to pomůže vašim dásním a také to pomůže léčit afty a předcházet jejich tvorbě.
Kokosová mouka
Kokosová mouka je vlastně najemno umletá kokosová dužina zbavená vody a tuku. Díky tomu ztrácí i typicky kokosové aroma a hodí se tak do všech pokrmů - slaných i sladkých. Na rozdíl od jiných druhů mouky má výborné nutriční vlastnosti obsahuje málo sacharidů, ale velké množství vlákniny. Je tedy snadno stravitelná a přitom rychle dodá pocit sytosti. Má nízký glykemický index a nezatěžuje organismus lepkem. Je tak výborným doplňkem při redukčních a nízkosacharidových dietách.
Další výhodou je, že jí při pečení nespotřebujete mnoho - 1 hrnek obyčejné mouky v receptu dostatečně nahradí 1/4 hrnku kokosové mouky. Jen je třeba přidat víc tekutin - zhruba stejné množství jako mouky, protože mouka hodně bobtná.
Vyzkoušet to můžete třeba na přípravě velmi jednoduché a skvěle chutnající kaše: 2 lžíce kokosové kaše smíchejte s trochou mléka, zahřívejte a za stálého míchání přilívejte mléko tak, abyste dosáhli kašové konzistence. Ozdobte ovocem - a nechte si chutnat!
Přednosti kokosového cukru
Slazení cukrem zvyšuje riziko vzniku nadváhy, poškození cév, cukrovky a dalších civilizačních onemocnění. Proto by stálo za to poohlédnout se po jiném způsobu slazení. Jednou z možností, jak si osladit život zdravěji, je kokosový cukr.
Vyrábí se z nektaru květů kokosových palem, který se po sběru uvaří a vytvoří se z něj karamel, který se pak drtí na drobné krystalky. Neprochází rafinací, a proto v něm zůstávají zdraví velmi prospěšné látky - zejména pak vitamíny řady B, hořčík, draslík, zinek a železo. Obsahuje také inulin, tedy nerozpustnou vlákninu, která slouží jako prebiotikum a je tak prospěšná pro trávicí trakt.
Také je tu spousta aminokyselin a antioxidantů, které působí proti škodlivým látkám v těle. Je tak dobrým pomocníkem pro posilování imunity. Má velmi nízký glykemický index – 3krát nižší než třeba med. Je tedy vhodný i pro diabetiky.
Pozor ale...
Až si ho budete kupovat, čtěte pozorně etiketu, protože někdy se pod názvem Kokosový cukr schovává cukr s příměsemi palmového cukru (ten má vyšší glykemický index a méně prospěšných látek), někdy jde o kokosový cukr bělený, který také většinu prospěšných látek poztrácel.
Kokosový cukr má velmi příjemnou, jemně karamelovou chuť. Jakkoli nejste nakloněni novým chutím, věřím tomu, že tuto přijmete ochotně a rychle. Pokud si kokosovým cukrem osladíte čaj nebo kávu, získáte velice lahodný nápoj.
Kokosový cukr využijete všude tam, kde jste zvyklí používat cukr obyčejný. Sladivost má kokosový cukr téměř stejnou jako bílý cukr a používá se ho tedy stejně. Ale i přes všechna pozitiva, je dobré s ním zacházet, stejně jako s jiným cukrem, střídmě. Karbohydráty a kalorie jsou i v kokosovém cukru ve stejném množství jako u běžného cukru - takže nečekejte, že byste s kokosovým cukrem třeba přestali přibírat na váze.
Můžete ale počítat s tím, že budete mít v jídelníčku další položku, která nezacloumá s vaším krevním tlakem a stavem cév. A několik studií ukazuje, že nezahýbá výrazně ani s vaší hladinou inzulinu, protože jeho glykemický index je velmi nízký.
Kokos jsme zvyklí konzumovat pouze ve sladkostech. Jde to i jinak, a navíc zdravěji!
Kokos pomůže s hubnutím, olej skvěle chrání pleť a voda omlazuje. Připravte si také kokosové mléko
Kudy cestovaly kokosové ořechy
Může být čokoláda zdravá?
Čokoláda v cukroví není nenahraditelná. Zkuste karob!
Kakao obsahuje zdraví prospěšné látky
Dýně není vhodná jen pro chuť, ale i naše pro zdraví
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Děsivá freska válečné krajiny, u které se nepřestávám smát.
Petr Gojda, slovesný dramaturg, Centrum výroby Českého rozhlasu


Osudy dobrého vojáka Švejka KOMPLET
Pro jedny šťastný blb a ignorant, pro druhé vychytralý šašek. Pro nadporučíka Lukáše boží dobytek. Pro jedny ikona totálního odcizení a nihilismu, pro jiné bojovník proti válce, pro další anti světec a antihrdina. Čte Oldřich Kaiser