Kdo by neznal „schody do nebe“ v podobě italských lasagní? Zkuste je tentokrát s lososem a špenátem
Lasagne mají pověst jídla náročného na čas i přípravu, navíc jsou i docela syté. Jednou za čas se do nich ale určitě pusťte - o to víc si je vychutnáte. Počátek lasagní se obvykle klade do Neapole, kde vznikl první moderní recept, který dal název tomuto tradičnímu pokrmu.
- 1 balení lasagní
- 200 g uzeného lososa
- 50 g strouhaného sýra
- 200 g listového špenátu
- 1 cibule
- česnek
- 1 vajíčko
- 600 ml mléka
- 80g másla
- 60 g hladké mouky
- bobkový list
- muškátový oříšek
- 1 sýr cottage
Tradiční lasagne se vyrábí střídáním vrstev těstovinového plátu, bešamelové omáčky a masa. V různých variacích se do lasagní přidává ricotta nebo mozzarella a různé druhy zeleniny (např. špenát, cuketa, houby). Lasagne se však vždy pečou v troubě.
Čas investovaný do přípravy jednotlivých částí lasagnové skládanky se vám zkrátka mnohonásobně vrátí. V chuti.
Při nákupu lasagní ale pozorně čtěte návod na obalu, některé jsou již předvařené a nevaří se, jiné se několik minut předvářejí. Jsou k dostání i lasagne čerstvé, vakuově balené.
Postup:
Ve vroucí vodě spaříme špenátové listy. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme nakrájený špenát a prolisovaný česnek. Osolíme a zahustíme vajíčkem.
Pak si připravíme omáčku.
V kastrolku rozpustíme máslo a osmahneme na něm mouku. Přilijeme mléko a mícháme, dokud se v něm mouka nerozpustí. Pak přidáme bobkový list a povaříme. Sundáme z plotýnky a vmícháme lžičku nastrouhaného muškátového oříšku. Tyčovým mixerem si v misce rozmixujeme cottage sýr a přimícháme ho k omáčce.
Do hrnce vroucí vody postupně vkládáme lasagne. Povaříme asi 3 minuty a vyndáme.
Vše vrstvíme do zapékací misky v tomto pořadí: omáčka - lasagne - omáčka - špenát - losos - lasagne - omáčka - špenát - lasagne - omáčka - špenát - losos - lasagne - omáčka. Dáme péct do rozehřáté trouby na 180 supňů asi na 20 minut.
Příprava receptu Lasagne s lososem a špenátem, krok 2
Lasagne vyndáme z trouby, posypeme nastrouhaným sýrem a vrátíme už do vypnuté trouby asi na 10 minut. Pak podáváme.
Dobrou chuť!
Související
-
Místo šunkafleků zapečte těstoviny s brokolicí. Zelená je typická pro jaro, kdy se příroda probouzí
Zapečené těstoviny patří k nejmilovanějším a nejrychlejším jídlům, přitom vždycky vypadají tak, že jste si s nimi dali patřičnou práci. A nemusíte je připravovat zvlášť.
-
Krémové těstoviny s mandlemi, žampióny a kuřecím plátkem. Italský kulinářský pozdrav na našem talíři
Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali. A kromě balíčku těstovin nepotřebujete mnoho dalších surovin.
-
Jednoduchý recept na těstoviny s pistáciovým pestem a kuřecím masem. Spokojenost všech je zaručena
Možná i vy si občas dáte těstoviny. Zapomeňte ale na špagety s kečupem a eidamem a zkuste si tentokrát připravit těstoviny s pistáciovým pestem a kuřecím masem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.