Vepřová kotleta je oblíbený kus masa. Je spousta nápadů, co s ní. Zkuste ji v těstíčku se slaninou
Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším. Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky. Právě kotleta je hned po panence považovaná za nejkvalitnější část.
- 3-4 vepřové kotlety bez kostí
- 2 vejce
- 60 g anglické slaniny
- 1/2 hrnku podmáslí nebo mléka
- 1 větší utřený stroužek česneku
- 5-6 lžic hladké mouky
- lžička mleté uzené papriky
- lžička hořčice
- sůl
- pepř
- strouhanka
- olej nebo sádlo
Až na tukový okraj je maso vepřové kotlety libové, často se připravuje s kostí a řadí se rozhodně mezi kvalitnější maso. Můžete ji upravit pečením, grilováním, dušením i smažením.
Část světové populace díky svému náboženství nejí vepřové maso. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi. U nás je vepřové maso velice oblíbené.
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.
Postup:
Kotlety zlehka naklepeme a nařízneme okraje. Osolíme a opepříme. Připravíme těstíčko z rozšlehaných vajec, podmáslí, česneku, mouky, hořčice a papriky. Nakonec vmícháme drobně nakrájenou slaninu.
Maso nejdříve obalíme ve strouhance, přimáčkneme a namočíme do těstíčka. Nemělo by moc stékat. Vkládáme do rozehřátého tuku a smažíme z obou stran dozlatova.
Hotové odkládáme na papírový ubrousek odsát přebytečný tuk.
Podáváme s bramborovou kaší nebo různě upravenými bramborami a zeleninovým salátem.
Dobrou chuť!
Související
-
Vepřové plátky s rajčaty. Chuťově výborný, relativně zdravý a snadný oběd, který na talíři potěší
Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. A pokud zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky.
-
Vepřová pečeně se zeleninou, lehčí varianta vepřové pečínky. Zkuste, určitě nebudete litovat
Vepřová pečeně je kus masa, který se na vepříkovi nachází mezi krkovicí a kýtou podél páteře. Je to libový kus masa, který lze koupit i jako kotletu, ať už s kostí či bez.
-
Kotlety s citrónovou kůrou a zeleninou. Část světové populace nejí vepřové. A tak zbude víc pro nás
Vepřová kotleta je chuťově výborné, relativně levné maso. Zatímco k večeři hledáme inspiraci v receptech, které jsou nejrychlejší, u víkendového oběda si rádi pochutnáme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka