Kotlety s citrónovou kůrou a zeleninou. Část světové populace nejí vepřové. A tak zbude víc pro nás
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.
A vepřové kotlety s citrónovou kůrou a zeleninou jsou skvělým skloubením obojího - nedají moc práce, takže je zvládnete udělat i přes týden, a přitom jimi neurazíte žádného milovníka dobrého jídla.
Suroviny:
4 vepřové kotlety s kostí, 2 lžičky dijonské hořčice, strouhaná kůre z 1 citrónu. 2 mrkve. 1 celer, 1 kelímek sladké smetany
Postup:
Kotlety zlehka naklepejte a na okrajích několikrát nařízněte. Potřete je tenkou vrstvou hořčice a osolte a opepřete. Naskládejte je do pekáče.
Oloupané mrkve a celer nakrájejte na hranolky a přihoďte ke kotletám. Osolte, opepřete a zasypte strouhanou citronovou kůrou.
Vše zalijte smetanou. Troubu rozehřejte na teplotu 180°C , pekáč vložte do trouby a pečte 30 minut přiklopené nebo překryté alobalem. Pak kotlety se zeleninou odklopte a dopečte. Nakonec nasekejte celerovou a mrkvovou nať najemno a ještě horké maso zasypte pořádnou hrstí.
Část světové populace díky svému náboženství nejí vepřové maso. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi.
U nás je vepřové maso velice oblíbené, jelikož pokrývá pestrou paletu receptů a také je cenově dostupnější než například drůbeží maso. Spolu s hovězím masem patří k nejčastěji používaným masům v české kuchyni.
Související
-
Kotlety můžete upravit na mnoho způsobů. Zkuste je na paprice se žampióny, ochutnáte velkou lahůdku
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u oběda si rád pochutná.
-
Vepřová kotleta patří u nás mezi velmi oblíbené kusy masa. Udělejte si ji zapečenou v alobalu
Historie výroby alobalu sahá do počátku 20. století. Český název této fólie vznikl spojením začátku slova pro chemické označení hliníku - aluminium - a slova obal.
-
Zapečené vepřové kotlety v zelí. Oblíbený druh masa i přílohy české kuchyně tvoří dokonalou lahůdku
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. A zelí je zdrojem vitamínu C a také vitamínu U, který má protialergické účinky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.