Pastýřské brambory. Úžasná kombinace brambor, vajec, slaniny, žampionů, sýra, cibule i česneku
Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.
Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor.
- 600 g vařených brambor
- 5 vajec
- 150 g slaniny
- 120 g žampionů
- 200 g brynzy nebo jiného přírodního sýra
- 100 g cibule
- 20 g česneku
- 50 g sádla
- snítka bylinek (rozmarýn, tymián)
- sůl
Brambory jsou z přibližně 80 procent složeny z vody a ze zbylých 20 procent ze sušiny, která je bohatým zdrojem minerálů, vitamínů skupiny B a sacharidů, přičemž některé sacharidy jsou v bramborách obsaženy ve formě škrobu.
Do Evropy se brambory dostaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Po dovezení se však netěšily velké oblibě. Obilniny, luštěniny a zelenina zůstaly hlavním zdrojem potravy. Brambory se využívaly maximálně jako krmivo pro zvířata.
Až teprve v 18. století, kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly v Evropě poptávku po bramborách.
Postup:
Pekáč nebo jinou nádobu vhodnou na zapékání vymažeme na dně sádlem. Na něj rozsypeme pokrájenou cibuli a česnek a také na kostičky nakrájenou slaninu a plátky žampionů.
Nádobu vložíme do trouby a vše rozpečeme na 180 stupňů 5 - 7 minut. Mezitím si rozmícháme brynzu s vejci a posekanými bylinami a smícháme vše s polovinou nahrubo oloupaných a nastrouhaných brambor. Podle slanosti sýra případně dosolíme. Tuto směs vložíme do pekáče s rozpečenou směsí a navrch pak posypeme zbylou polovinu na kousky pokrájených brambor. Vše pak pečeme na 180 stupňů cca 20 minut.
Namísto brynzy můžeme použít uzený, pivní nebo sýr s modrou plísní. Případně ke konci přípravy rozpéct na povrchu plátky rajčat.
V kuchyni můžete brambory použít jako přílohu, hlavní jídlo, jako součást salátů a polévek či jako součást sladkých pokrmů. Jejich gastronomické využití je opravdu rozsáhlé.
Dobrou chuť!
Související
-
5 stupňů je ideální teplota pro skladování brambor. V chladu „zeslábnou“ a při teple začnou klíčit
Brambory a podzim, to jde prostě krásně dohromady. Také se říká, že Češi jsou národem bramborářů. Brambory totiž patřily k základním surovinám už v kuchyních našich předků.
-
Brambor, topinambur nebo jakon. Okopaniny jako superpotraviny, nejlepší potravinový koncentrát světa
Brambory a netradiční hlíznaté okopaniny jsou tématem dnešní radioporadny. Drobní pěstitelé chystají sadbu nebo už mají zasazeno.
-
Sejkory aneb bramboráky opékané nasucho
Vydáme se společně napříč Českou republikou a ochutnáme krajové speciality.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka