Pastýřské brambory. Úžasná kombinace brambor, vajec, slaniny, žampionů, sýra, cibule i česneku

Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.

Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor.

Ingredience
  • 600 g vařených brambor
  • 5 vajec
  • 150 g slaniny
  • 120 g žampionů
  • 200 g brynzy nebo jiného přírodního sýra
  • 100 g cibule
  • 20 g česneku
  • 50 g sádla
  • snítka bylinek (rozmarýn, tymián)
  • sůl

Brambory jsou z přibližně 80 procent složeny z vody a ze zbylých 20 procent ze sušiny, která je bohatým zdrojem minerálů, vitamínů skupiny B a sacharidů, přičemž některé sacharidy jsou v bramborách obsaženy ve formě škrobu.

Do Evropy se brambory dostaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Po dovezení se však netěšily velké oblibě. Obilniny, luštěniny a zelenina zůstaly hlavním zdrojem potravy. Brambory se využívaly maximálně jako krmivo pro zvířata.

Až teprve v 18. století, kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly v Evropě poptávku po bramborách.

Postup:
Pekáč nebo jinou nádobu vhodnou na zapékání vymažeme na dně sádlem. Na něj rozsypeme pokrájenou cibuli a česnek a také na kostičky nakrájenou slaninu a plátky žampionů.
Nádobu vložíme do trouby a vše rozpečeme na 180 stupňů 5 - 7 minut. Mezitím si rozmícháme brynzu s vejci a posekanými bylinami a smícháme vše s polovinou nahrubo oloupaných a nastrouhaných brambor. Podle slanosti sýra případně dosolíme. Tuto směs vložíme do pekáče s rozpečenou směsí a navrch pak posypeme zbylou polovinu na kousky pokrájených brambor. Vše pak pečeme na 180 stupňů cca 20 minut.
Namísto brynzy můžeme použít uzený, pivní nebo sýr s modrou plísní. Případně ke konci přípravy rozpéct na povrchu plátky rajčat.

V kuchyni můžete brambory použít jako přílohu, hlavní jídlo, jako součást salátů a polévek či jako součást sladkých pokrmů. Jejich gastronomické využití je opravdu rozsáhlé.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka