Krůtí plátky s omáčkou a pečenými paprikami. Odborníci řadí krůtu mezi takzvané superpotraviny
Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi krůtí plátky s omáčkou a pečenými paprikami. A nebudete litovat.
Jen málo tuku a extra velký obsah bílkovin. Krůtí maso patří mezi superpotraviny. Maso je lehce stravitelné. Obsahuje hořčík, draslík a vitamíny B.
- 400 g krůtích prsou
- 1 zelená paprika
- 1 žlutá paprika
- 250 ml rajčatového pyré
- olivový olej
- 1 bobkový list
- 1 snítka oregana
- 1 snítka tymiánu
- sůl
- cukr
- pepř
Krůta je zajímavá tím, že obsahuje ze 70 procent bílé maso a ze 30 procent maso tmavé. Rozdělit se dá také na devět částí, které se liší chutí, zabarvením i strukturou.
Největší částí jsou krůtí prsa, která mají křehké maso. Stehenní maso připomíná zvěřinové, maso z křídel je něco mezi telecím a kuřecím. Svalnatější jsou letky.
Krk a boky se hodí do polévek, tyto části jsou více tučné. Na krůtě je delikátní částí biskup. Nejtučnější část masa se s oblibou peče. Bedra se hodí na přípravu medailonků a využitelné jsou samozřejmě i vnitřnosti.
Postup:
Zapneme troubu na 180 °C. Celé opláchnuté a osušené papriky potřeme olejem, osolíme a dáme péct na cca 20-25 minut.
Opečené papriky vyndáme z trouby do mikrotenového sáčku nebo je zakryjeme a necháme zapařit. Sloupeme slupky a odstraníme semeníky. Poté nakrájíme dužninu na nudličky cca 1,5 cm.
Krůtí prsa očistíme od blanek, opláchneme a osušíme. Nakrájíme na plátky, naklepeme přes fólii, mírně osolíme a krátce opečeme z obou stran v rozehřáté hluboké pánvi (kterou lze dát do trouby) na olivovém oleji.
K masu přidáme rajčatové pyré, nakrájené papriky, koření, bylinky, cukr, osolíme a opepříme. Podlijeme cca 100 ml vody a vložíme do trouby a pečeme 20 minut.
Vyndáme z trouby, zakryjeme a necháme 10 minut odpočinout.
Podáváme s rýží nebo těstovinami.
Dobrou chuť!
Související
-
Krůtí závitky plněné zelím a rýží aneb Když vás řízek už omrzí, maso krásně zarolujte. Dobrou chuť!
Přemýšlíte, čím byste rodinu překvapili při obědě či večeři? Udělejte jim krůtí závitky. Budou vás vychvalovat až do nebe. Výsledek stojí opravdu za to.
-
Udělejte si podle našeho receptu krůtí karbanátky s kapustou. Všichni u stolu budou určitě spokojeni
Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso. Ze směsi se udělají placičky, které se smaží na pánvičce či ve fritovacím hrnci.
-
Krůtí paličky s růžičkovou kapustou. O blahodárném vlivu kapusty na zdraví člověka není sporu
Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.