Zapečené vepřové kotlety v zelí. Oblíbený druh masa i přílohy české kuchyně tvoří dokonalou lahůdku
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná
Zelí je zdrojem vitamínu C a také vitamínu U, který má protialergické účinky. Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něj například při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny. Śťáva nebo odvar s medem se používá při léčbě zánětu hrtanu, průdušek a dalších onemocnění dýchacích cest.
Pokud holdujete české kuchyni, tak si na zapečených vepřových kotletách v zelí určitě pochutnáte.
Suroviny:
vepřové kotlety bez kostí, 3 zelené papriky, 2 rajčata, 3 cibule, sádlo, 400 g kysaného zelí, klobása papriková, 600 g brambor, 1 dl bílého vína, 1 zakysaná smetana, majoránka, paprika sladká mletá, kmín
Postup:
Kotlety naklepeme a na okraji nařízneme. Pak je osolíme, opepříme a opečeme zprudka na sádle.
Pak maso vyjmeme. Do zapékací mísy dáme na kolečka nakrájenou cibuli, lehce ji osmahneme, posypeme mletou paprikou, přidáme nakrájené zelí, papriky a na kostky nakrájené brambory, klobásu nakrájenou na kolečka a opečené maso.
Zalijeme vínem a pečte asi čtvrt hodiny, pak vše zalijeme zakysanou smetanou a dopečeme.
Část světové populace díky svému náboženství nejí vepřové maso. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi.
U nás je vepřové maso velice oblíbené, jelikož pokrývá pestrou paletu receptů a také je cenově dostupnější než například drůbeží maso. Spolu s hovězím masem patří k nejčastěji používaným masům v české kuchyni.
Související
-
Kysané zelí je po staletí všelékem, který bychom měli zařadit především do zimního jídelníčku
Věděli jste, že zelí rostlo už v pravěku? I když nevypadalo stejně jako dnes. Prý to byl takový malý keřík.
-
Zelí, to je lék na všechno. Udělejte si ho podle našeho receptu pikantní s paprikovou klobáskou
Dnešní recept je určen zejména milovníkům zelí. Připravit z něj jde neuvěřitelné množství různorodých pokrmů. A recept na pikantní zelí vás určitě nadchne!
-
Pokud holdujete české kuchyni, musíte vyzkoušet vyhlášený bolehošťský závitek! Nebudete litovat
Závitek nese název podle obce Bolehošť na úpatí Orlických hor. V jeho okolí se už kolem sta let pěstuje vyhlášené kruhárenské zelí a vyrábí šťavnaté kysané zelí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka