Polévka je grunt a nikdy neuvaříte dvakrát stejnou. Zkuste si ji udělat z mletého masa a s fazolemi

Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd. Mezi nejoblíbenější patří například gulášová, fazolová, dýňová, rajčatová a třeba i čočková. Zkuste si dnes udělat z mletého masa a s fazolemi.

Ingredience
  • 200 g mleté maso vepřové nebo míchané
  • 250 g brambor
  • 1 ks cibule
  • 100 g kapie
  • 1 řapíkatý celer
  • česnek
  • 50 g rajského protlaku
  • 250 g fazolí ve slaném nálevu
  • 800 ml vývaru
  • olej
  • sůl
  • pepř mletý

V průběhu let se změnily názory odborníků na spoustu potravin. Některé dříve doporučované jsou dnes diskutabilní a naopak. S vědeckým výzkumem se také zpřesnily hodnoty zastoupení vitamínů a minerálů v různých potravinách. Ovšem jedním z mála jídel, které dříve i dnes vévodí zdravému jídelníčku, zůstávají polévky.

Nakonec i naše babičky a prababičky dobře věděly - že „polévka je grunt“. Dobře to věděly, často to říkaly a my tuhle větu říkáme často také. Je to totiž pravda - dobrá polévka je prostě základ! Naši předkové to věděli lépe než my, a tak si polévku dopřávali každý den.

Možná to bylo také tím, že byla levným jídlem, zároveň ale vydatným a zdravým. Proto se přinášela často na stůl již ráno, aby dodala na dlouho energii mužům, ženám i dětem, kteří se pak vydávali pracovat celý den na pole.

Postup:
Jemně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata na trošce tuku, přidáme mleté maso a drobně pokrájenou kapii a smažíme do rozdrobení masa (pomůžeme si vařečkou nebo šťouchadlem na brambory). Poté přidáme do hrnce krátce osmažit, rozvonět, pokrájený řapíkatý celer, nasekaný česnek, protlak a papriku. Vše za stálého míchání.
Přilijeme vývar, přidáme oloupané brambory pokrájené na větší kusy, osolíme, opepříme a povaříme doměkka. Poté brambory v polévce rozšťoucháme na menší kousky (ne na kaši), přisypeme scezené fazole a jemně pokrájenou celerovou nať a necháme přejít varem.
Dle potřeby (hustoty) můžeme přidat trochu vývaru nebo polévku ještě osolit, opepřit, případně přidat česnek.

Složení polévky procházelo obměnami po celý rok. Zatímco na podzim a v zimě to byly spíše hutnější polévky luštěninové a zeleninové, v jarních měsících, kdy už zásoby docházely, se do polévek přidávaly první jarní bylinky a planě rostoucí zelené natě, které zároveň doplňovaly vitamíny a minerály, které člověk po zimě potřebuje.

Jak polévka pomáhá tělu

Makrobiotici, kteří mají polévku ve svém každodenním jídelníčku, ji velmi cení pro to, že organizmus zahřívá, uvolní, dodá mu potřebnou energii a cenné minerální látky i vitamíny na celý den. I oni ji nejednou servírují na svůj stůl již zrána jako zdravou a dobrou snídani.

Dalším pozitivním přínosem je, že organizmus zavodní a snědené množství polévky se započítává do celkového denního pitného režimu.

Lidské tělo ocení na polévce i to, že je teplá. Organizmus lépe tráví potraviny, které nejsou studené.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu