Plněné pečené brambory! Erteple či zemáky jsou v kuchyni ceněné zlatem, žádná bramborová medaile!
Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.
Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor.
- větší brambory
- anglická slanina
- sýr na strouhání
- olivový olej
- zakysaná smetana
- pažitka
- sůl
- pepř
Brambory jsou z přibližně 80 procent složeny z vody a ze zbylých 20 procent ze sušiny, která je bohatým zdrojem minerálů, vitamínů skupiny B a sacharidů, přičemž některé sacharidy jsou v bramborách obsaženy ve formě škrobu.
Do Evropy se brambory dostaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Po dovezení se však netěšily velké oblibě. Obilniny, luštěniny a zelenina zůstaly hlavním zdrojem potravy. Brambory se využívaly maximálně jako krmivo pro zvířata.
Do kuchyně se dostaly až v 18. století
Až teprve v 18. století, kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly v Evropě poptávku po bramborách.
Postup:
Troubu předehřejte na 200 °C.
Velké brambory položte na plech vyložený pečicím papírem a pokapejte olejem. Osolte je a opepřete. Pečte doměkka, pak je vyndejte z trouby a nechte je 5 minut chladnout.
Zatím na pánvi opečte dokřupava slaninu. V misce ji smíchejte s pažitkou.
Brambory podélně nařízněte, ale půlky by měly držet pohromadě. Opatrně vydlabejte vnitřek.
Bramborovou dužninu dejte do misky, osolte a opepřete, rozmačkejte vidličkou. Přimíchejte zakysanou smetanu, polovinu sýra a dvě třetiny slaninové směsi.
Pomocí lžíce naplňte směsí brambory, položte je na pánvičku.
Zvyšte teplotu v troubě na 220 stupňů, brambory dejte do trouby a pečte 8-10 minut.
Podávejte je posypané pažitkou, zbytkem sýra a slaninové směsi.
V kuchyni můžete brambory použít jako přílohu, hlavní jídlo, jako součást salátů a polévek či jako součást sladkých pokrmů. Jejich gastronomické využití je opravdu rozsáhlé.
Dobrou chuť!
Související
-
Brambor, topinambur nebo jakon. Okopaniny jako superpotraviny, nejlepší potravinový koncentrát světa
Brambory a netradiční hlíznaté okopaniny jsou tématem dnešní radioporadny. Drobní pěstitelé chystají sadbu nebo už mají zasazeno.
-
Brambory máme rádi, protože se z nich dá připravit skoro všechno. Náš oblíbený recept na ty nové!
Magazín o zdravém životním stylu. Chcete být fit, vědět co se nosí a poznat zajímavé osobnosti? Poslouchejte Šarm!
-
Zapečené brambory vás na talíři nikdy nezklamou. Udělejte si je se sušenými rajčaty a kuřecím masem
Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Brambory jsou totiž pokrmem mnoha názvů i tváří.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.