Zelené zlato, to je brokolice. Připravte si z ní karbanátky se slaninou a určitě nebudete litovat

Brokolice je zelenina nejen velice chutná, ale také hodně zdravá. Především díky vysokému obsahu vitaminu C patří mezi potraviny, které se považují za přirozené zásobárny látek prospěšných pro lidský organismus. Je spousta způsobů, jak je možné brokolici konzumovat, a to buď samostatně v syrovém či povařeném stavu, nebo jako součást pokrmu.

Brokolici má mnoho lidí rádo nejen pro příjemnou chuť, ale také svěží zelenou barvu (i když existují i fialové nebo žluté odrůdy), která plně podporuje teorii, že jídlo musí být i potěchou pro oči, aby chutnalo.

Ingredience
  • 500 g brokolice
  • 150 g anglické slaniny
  • ½ misky tučného tvarohu
  • 3 vejce
  • česnek
  • sůl
  • pepř

A tak se stále častěji objevuje na talířích i místo klasických příloh, jakými jsou například brambory nebo rýže. Svým vzhledem připomíná květák, oproti němu má však jemnější strukturu květenství.

Brokolice by měla tvořit pravidelně konzumovanou součást našeho jídelníčku. Obsahuje totiž množství vitaminů, minerálních látek, vlákniny a dalších blahodárných živin. Tímto jedinečným složením tak může pomoci v boji proti nejrůznějším zdravotním komplikacím.

Postup:
Syrovou brokolici rozebranou na růžičky a slaninu rozsekáme v robotu.
Přidáme žloutky, tvaroh, rozmělněný česnek, podle chuti osolíme a opepříme a podle potřeby zahustíme strouhankou a dobře promícháme. Nakonec do směsi opatrně přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Ze směsi vytvarujeme asi 10 středně velkých karbanátků, dáme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme olejem a při 180 °C pečeme dozlatohněda asi půl hodiny. V polovině pečení karbanátky obrátíme.
Hotové karbanátky podáváme s bramborovou kaší.

Naše tipy:
Při dušení či vaření brokolice je ovšem nutné dávat pozor, aby brokolice nezměkla příliš, protože pak se rozpadá a nedrží svůj tvar. A navíc se příliš prudkou tepelnou úpravou snižuje účinnost zdraví prospěšných látek.

Doporučuje se proto připravovat brokolici v páře (asi 5 minut), ve vodě se pouze lehce povaří, a to při teplotě zhruba 60 až 70 °C po dobu okolo 10 minut na mírném ohni. Během vaření zkoušejte tuhost nožem či vidličkou, záleží totiž na velikosti brokolice.

Před úpravou je třeba brokolici opatrně omýt a rozkrájet, oddělit stonek od růžiček.

Málokdo ví, že jedlé jsou i listy brokolice, které je možné připravit jako kapustu.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.