Kuřecí stroganov vás nadchne. Originál se dělá z hovězího masa, ale drůbeží varianta je také výborná

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

Ingredience
  • 6 ks kuřecích stehenních řízků
  • 250 g žampiónů
  • 200 g zakysané smetany
  • 250 ml vývaru
  • 2 cibule
  • sterilované okurky
  • rajčatový protlak
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • sůl a pepř

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuřecí stroganov.

Kuře - to je klasika. Buď pečené nebo smažené, jako je to v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní medu.

Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.

Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.

Postup:
Kuřecí maso nakrájejte na drobné nudličky. Připravte si i další suroviny - nakrájejte cibuli a okurky najemno, žampiony na plátky. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět.
Poté přidejte rozmačkaný česnek, stačí chvilka restování, aby se rozvoněl. Následně do pánve dejte nakrájené žampiony, okurky a kuřecí nudličky. Osmažte dozlatova a nechte houby změknout. Podlijte vývarem (nebo vodou), přidejte rajčatový protlak a zakysanou smetanu. Dle chuti osolte a opepřete.
Nechte omáčku zhruba deset minut vařit. Na závěr můžete přidat čerstvou petrželku. Nezapomeňte na přípravu přílohy - oblíbené jsou hranolky či rýže.


Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.