Vepřové plátky s rajčaty. Chuťově výborný, relativně zdravý a snadný oběd, který na talíři potěší
Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším. Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky.
- 4 plátky vepřového masa
- 1 cibule
- 500 g brambor
- 4 rajčata
- 100 ml zeleninového vývaru
- 50 ml bílého vína
- 4 větvičky tymiánu
- 1 lžíce olivového leje
- 100 g strouhaného sýra (podle chuti)
- sůl
- pepř
Milujete vepřové maso? Jeho výhodou je nespočet možných variací na úpravu. My dnes pro vás máme jeden hodně zajímavý recept. Část světové populace díky svému náboženství vepřové maso nejí. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi. U nás je vepřové maso velice oblíbené.
Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná. A vepřové plátky s rajčaty jsou skvělým skloubením obojího - nedají moc práce, takže je zvládnete udělat i přes týden, a přitom jimi neurazíte žádného milovníka dobrého jídla.
Postup:
Na dno zapékací mísy rozložíme cibuli nakrájenou na kolečka, plátky brambor, vmícháme lžíci olivového oleje, důkladně osolíme a promícháme.
Na plátky nakrájená rajčata a snítky tymiánu rozprostřeme na brambory.
Vepřové plátky na okrajích nařízneme, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a rozložíme na brambory. Přelijeme vínem a pečeme asi 50 minut.
Podle potřeby podléváme vývarem.
Nakonec vše zasypeme strouhaným sýrem a dopečeme dozlatova.
Dobrou chuť!
Související
-
Vepřová pečeně se zeleninou, lehčí varianta vepřové pečínky. Zkuste, určitě nebudete litovat
Vepřová pečeně je kus masa, který se na vepříkovi nachází mezi krkovicí a kýtou podél páteře. Je to libový kus masa, který lze koupit i jako kotletu, ať už s kostí či bez.
-
Plněné vepřové se švestkami na víně s rýží opravdu dokonale polechtá vaše mlsné jazýčky!
Milujete vepřové maso? Jeho výhodou je nespočet možných variací na úpravu. My dnes pro vás máme jeden hodně zajímavý recept. Tak, dobrou chuť!
-
Vepřová kotleta je oblíbený kus masa. Je spousta nápadů, co s ní. Zkuste ji se zeleninovým pyré
Vepřové maso patří u nás k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k nejzdravějším. Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.