Vepřové plátky s rajčaty. Chuťově výborný, relativně zdravý a snadný oběd, který na talíři potěší

Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším. Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky.

Ingredience
  • 4 plátky vepřového masa
  • 1 cibule
  • 500 g brambor
  • 4 rajčata
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 50 ml bílého vína
  • 4 větvičky tymiánu
  • 1 lžíce olivového leje
  • 100 g strouhaného sýra (podle chuti)
  • sůl
  • pepř

Milujete vepřové maso? Jeho výhodou je nespočet možných variací na úpravu. My dnes pro vás máme jeden hodně zajímavý recept. Část světové populace díky svému náboženství vepřové maso nejí. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi. U nás je vepřové maso velice oblíbené.

Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná. A vepřové plátky s rajčaty jsou skvělým skloubením obojího - nedají moc práce, takže je zvládnete udělat i přes týden, a přitom jimi neurazíte žádného milovníka dobrého jídla.

Postup:
Na dno zapékací mísy rozložíme cibuli nakrájenou na kolečka, plátky brambor, vmícháme lžíci olivového oleje, důkladně osolíme a promícháme.
Na plátky nakrájená rajčata a snítky tymiánu rozprostřeme na brambory.
Vepřové plátky na okrajích nařízneme, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a rozložíme na brambory. Přelijeme vínem a pečeme asi 50 minut.
Podle potřeby podléváme vývarem.
Nakonec vše zasypeme strouhaným sýrem a dopečeme dozlatova.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.