Krémové těstoviny s mandlemi, žampióny a kuřecím plátkem. Italský kulinářský pozdrav na našem talíři
Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali. Kromě balíčku těstovin navíc nepotřebujete příliš mnoho dalších surovin. Možná i naopak. A ty netradiční kombinace jsou často nejlepší!
- kuřecí prsa
- 200 g žampiónů
- 400 g těstovin - ideální tagliatelle
- 120 g blanšírovaných mandlí
- 150 g ricotty
- 60 ml smetany na vaření
- 40 g parmazánu
- citrón
- 15 g másla
- slunečnicový olej
- sůl, pepř
- sušený i čerstvý tymián
- 2 stroužky česneku
Když se řekne těstoviny, mnoho z vás první napadne červená omáčka. Základ z rajčat je ve spojení s pastou asi nejobvyklejší. Hned poté přijde na řadu omáčka bílá. Krémová konzistence se základem ze smetany, jogurtu nebo čerstvého sýra, doplněná velkou porcí sýra.
Zkuste však dnes krémové těstoviny s mandlemi, žampióny a kuřecím plátkem podle našeho receptu.
Těstoviny jsou potravinový produkt, který se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Pocházejí z Itálie. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Těstoviny se doporučují vařit v osolené vodě (zhruba jeden litr vody na 100 g těstovin).
Postup:
Očistěte kuřecí prsa. Na pánvi zahřejte 3 lžíce oleje, přidejte kuřecí prsa a po dobu 5 minut opékejte do zlatova. Na pánev poté přidejte citron, čerstvý tymián, zakryjte pokličkou a vložte do trouby na 10-20 minut, podle tloušťky prsou. Prsa poté dejte na talíř, přikryjte je a dejte stranou.
Rozehřejte pánev a nechte v ní rozpustit máslo a olej. Vsypte plátky omytých žampionů, osolte, opepřete a posypte tymiánem. Přidejte rozmělněný česnek.
Restujte 5 minut a přisypte 100 g mandlí. Opékejte další 2 minuty a vmíchejte ricottu se smetanou. Dobře promíchejte, aby se vytvořila kompaktní omáčka.
Mezitím povařte ve vroucí osolené vodě s olivovým olejem těstoviny podle návodu na obalu.
Scezené těstoviny přimíchejte do žampionové omáčky.
Podávejte posypané mandlemi, sýrem a můžete ozdobit lístky tymiánu.
Rozlišujeme těstoviny vaječné a bezvaječné. Dále se můžeme setkat s těstovinami semolinovými, celozrnnými pšeničnými nebo špaldovými, ječnými nebo žitnými. V obchodech zdravé výživy jsou dnes k dostání také těstoviny z bezlepkové mouky - pohankové, kukuřičné nebo rýžové.
Související
-
Jednoduchý recept na těstoviny s pistáciovým pestem a kuřecím masem. Spokojenost všech je zaručena
Možná i vy si občas dáte těstoviny. Zapomeňte ale na špagety s kečupem a eidamem a zkuste si tentokrát připravit těstoviny s pistáciovým pestem a kuřecím masem.
-
Těstoviny se špenátovo-brokolicovou omáčkou. Pokud milujete zelenou barvu, budete doslova nadšeni
Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali. Kromě balíčku těstovin nepotřebujete mnoho dalších surovin.
-
Místo šunkafleků zapečte těstoviny s tuňákem a brokolicí. Získáte si žaludky i srdce všech u stolu
Zapečené těstoviny patří k nejmilovanějším a nejrychlejším jídlům, přitom vždycky vypadají tak, že jste si s nimi dali patřičnou práci. Nemusíte je připravovat zvlášť.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.