Místo šunkafleků zapečte těstoviny s brokolicí. Zelená je typická pro jaro, kdy se příroda probouzí
Zapečené těstoviny patří k nejmilovanějším a nejrychlejším jídlům, přitom vždycky vypadají tak, že jste si s nimi dali patřičnou práci. Nemusíte je připravovat zvlášť, naopak skvěle uplatníte zbylé povařené těstoviny. Vrstvit je můžete s jednoduchou rajčatovou omáčkou, bešamelem i různými druhy sýra. Poslední vrstvu by měl vždy tvořit sýr.
- 250 g těstovin
- 200 g brokolice
- česnek
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- 100 g eidamu
- sůl
- pepř
Jídla z jednoho pekáče mají u nás velkou tradici, vždyť kdo by nemiloval už od dětství šunkafleky nebo francouzské brambory? Možností, co v pekáči zapéct, je ale mnohem víc.
Těstoviny jsou potravinový produkt, který se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Pocházejí z Itálie. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Těstoviny se doporučují vařit v osolené vodě (zhruba jeden litr vody na 100 g těstovin).
Tak dobrou chuť!
Postup:
Těstoviny uvaříme ve slané vodě na skus dle návodu.
Brokolici omyjeme, uvaříme v páře a rozebereme na růžičky.
V zapékací míse smícháme uvařené těstoviny a brokolici. Zakápneme olivovým olejem a důkladně promísíme.
V misce rozšleháme vejce a smícháme se smetanou a česnekem nakrájeným nadrobno.
Těstoviny s brokolicí zalijeme smetanou a vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů. Pečeme cca 30 minut.
Po půl hodině vyndáme z trouby, posypeme nastrouhaným sýrem a necháme cca 10 minut v troubě zapéct.
Jde o ideální typ pokrmu, pokud máte nakrmit víc lidí najednou. Výhodou je krásné prolnutí chutí díky tomu, že se všechny ingredience pečou dohromady.
Oblíbeným základem pro zapečená jídla jsou těstoviny různých tvarů, které lze proložit dalšími surovinami a zapéct dokřupava.
Související
-
Těstoviny s brokolicí (od paní Hynkové z Podorlicka)
Ingredience: 1 brokolice, oblíbené těstoviny, 3 -5 stroužků česneku, sůl, kari koření, olivový olej
-
Zdraví a skvělá chuť v jednom. To je zapékaný květák s brokolicí, sýrem a jogurtem
Květák neboli lidově karfiol je rostlina vyšlechtěná z divoké brukve stejně jako například kedluben, kapusta či zelí. Jako zeleninu využíváme jeho zdužnatělé květenství.
-
Zelené zlato, to je brokolice. Připravte ji zapečenou s kuřecím masem a užijí si i vaše oči
Brokolice je zelenina nejen chutná, ale také zdravá. Především díky vysokému obsahu vitaminu C patří mezi potraviny, které se považují za prospěšné pro náš organismus.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.