Zdraví a skvělá chuť v jednom. To je zapékaný květák s brokolicí, sýrem a jogurtem
Květák neboli lidově karfiol je rostlina vyšlechtěná z divoké brukve stejně jako například kedluben, kapusta či zelí. Jako zeleninu využíváme jeho zdužnatělé květenství, od něhož byl název vytvořen.
Květák je oblíbený nejen u osob, které nejedí maso, ale jeho skvělou chuť miluje spousta lidí. Dokonce i děti, které se běžně raději zelenině vyhýbají, květáku neodolají. Jak je to možné?
V kuchyni má květák velké uplatnění. A některé recepty, jako například smažený květák, nebo mozeček či květákové placičky, se již staly klasikou. Vyzkoušejte tentokrát jinou, ale o nic méně chutnější variantu úpravy.
Suroviny:
1 střední květák, 1 malá brokolice, 240 ml mléka, 230 ml řeckého jogurtu, 100 ml olivového oleje, 3 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce nasekané petrželky, 1 balení prášku do pečiva, 100 g sýru, sůl a pepř
Postup:
Květák i brokolici rozdělte na malé růžice a uvařte je ve vroucí vodě doměkka.
Na omáčku smíchejte jogurt, vejce, mouku, kypřící prášek, mléko, petrželku, sůl, pepř a olej. Promíchejte do hladké směsi. Předehřejte troubu na 200 °C. Zeleninu zalijte 2/3 množství omáčky a směs přendejte do vymazané zapékací mísy. Přilijte zbytek omáčky a pečte, dokud se směs trochu neopeče. Poté posypejte strouhaným sýrem a pečte dalších deset minut.
Poté vyndejte z trouby a nechte chvíli chladnout a podávejte.
Zajímavost:
Předtím, než začnete s přípravou vašeho oblíbeného květákového pokrmu, doporučujeme ho důkladně omýt, případně ho na chvíli namočit do studené octové vody, která vyplaví veškeré nečistoty. Předejdete totiž i nepříjemnému zápachu, který hrozí při nedostatečném omytí. Poté nejprve odřízněte košťál, následně můžete květák dle vámi vybraného receptu ručně rozdělit na růžičky potřebné velikosti či nakrájet na plátky.
Související
-
Děti i dospělí milují květák. Zkuste si ho udělat s exotickým kořením
Květák je mezi strávníky velmi oblíbený. Hodí se k zapékání, uvaříte z něj fantastickou polévku, ale skvělý je i ve špagetách. Smažený květák milují děti i dospělí.
-
Brokolicovo-květákový salát (od Růženy Kryštůvkové)
Suroviny: 1 květák, 1 brokolice, sůl, pepř, 2 jarní cibule, natvrdo uvařená vajíčka, 2 lžíce jablečného octa, 4 lžíce olivového oleje, špetka cukru, lžíce pažitky, ...
-
Pikantní květák
Suroviny: 300-400 g vepřového masa z kýty, 2 lžíce sojové omáčky, 1 stroužek česneku, mletý zázvor, 1 lžička škrobové moučky, 1 menší květák, 3 lžíce oleje, 2,5 dl ...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.