Kaviár byl dřív symbolem bohatství a přepychu. Dnes už si ho pro zdraví můžete dopřát i vy
Kaviár v minulosti symbolizoval především bohatství a přepych. V současnosti je již dostupný všem, ale stále ho mnoho lidí opomíjí. Přitom existují i cenově přijatelné a zdravé alternativy pravého kaviáru.
Pravým kaviárem jsou jikry ryb z čeledi jeseterovitých – třeba z jesetera bílého nebo sibiřského. Není vůbec cítit rybinou a je velmi jemné lahodné chuti.
Cenově dostupnější je kaviár nepravý – i v tomto případě jde o rybí jikry. Nejběžnější je kaviár z lososa.
Kaviár je až extrémně bohatý na cenné nutriční látky. Jde hlavně o plnohodnotné bílkoviny, zdravé tuky s nenasycenými mastnými kyselinami, o vitaminy A, E, D i řady B. Neobsahuje žádné cukry, zato však v sobě ukrývá mnoho minerálních látek a vitamínů.
Obsahuje zejména ty minerály, které se vyskytují v přirozeném prostředí ryb, tedy v mořské vodě.
Kromě vysokého obsahu sodíku, draslíku a fosforu stojí za zmínku především obsah jodu, který je nezbytně nutný pro správnou činnost štítné žlázy, železa a mědi, také selenu, což je přirozený antioxidant zpomalující proces stárnutí buněk. Jediné, co mluví v neprospěch kaviáru, bývá občas vyšší procento soli používané ke konzervaci.
Zásady pro konzumaci kaviáru
Kaviár, ať už pravý nebo nepravý, správně servírujte a dodržujte jednoduché zásady.
Zaprvé: žádný kov – kaviár při styku s kovem, třeba stříbrem, ztrácí svou charakteristickou chuť, používejte dřevěné nebo plastové lžičky. Zadruhé: žádný citron. Ten totiž zcela potlačí jeho chuť. Nejlepší je bez přílohy nebo s malým plátkem bílého chleba.
Zatřetí: nezapomínejte na správnou teplotu. Dejte proto svůj kaviár před konzumací do chladničky, teplota mezi 10 a 12 stupni Celsia dovolí chuti rozvinout se.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka