Karobem bez problémů nahradíte kakao. Navíc je mnohem zdravější

21. leden 2020

Zdravější alternativou kakaa je karob, a to nejen díky barvě, ale i kvůli chuti. I když typicky čokoládovou vůni úplně nenahradí, přesto se dobře hodí do zmrzliny, na pečení, vaření apod. V pečivu ho od kakaa ani nerozeznáte. 

V porovnání s kakaem má větší obsah vápníku, přitom méně tuku a kalorií.

Karob, jinak též „svatojánský chléb“, je ceněný hlavně pro obsah vitamínů skupiny B, minerálních látek a stopových prvků jako je železo nebo mangan.

Karob, prášek z lusků rohovníku obecného

Je vhodný i pro lidi alergické na čokoládu. Díky celkem slušnému obsahu vlákniny snižuje špatný cholesterol v krvi, tím bojuje proti mnoha dalším civilizačním onemocněním. Obsahuje výhradně přírodní cukr.

Karob můžete použít k přípravě chutného nápoje. Jak na to? Do teplého mléka zamíchejte čajovou lžičku karobu – a je to!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?