Karobem bez problémů nahradíte kakao. Navíc je mnohem zdravější
Zdravější alternativou kakaa je karob, a to nejen díky barvě, ale i kvůli chuti. I když typicky čokoládovou vůni úplně nenahradí, přesto se dobře hodí do zmrzliny, na pečení, vaření apod. V pečivu ho od kakaa ani nerozeznáte.
V porovnání s kakaem má větší obsah vápníku, přitom méně tuku a kalorií.
Karob, jinak též „svatojánský chléb“, je ceněný hlavně pro obsah vitamínů skupiny B, minerálních látek a stopových prvků jako je železo nebo mangan.
Je vhodný i pro lidi alergické na čokoládu. Díky celkem slušnému obsahu vlákniny snižuje špatný cholesterol v krvi, tím bojuje proti mnoha dalším civilizačním onemocněním. Obsahuje výhradně přírodní cukr.
Karob můžete použít k přípravě chutného nápoje. Jak na to? Do teplého mléka zamíchejte čajovou lžičku karobu – a je to!
Související
-
Čokoláda v cukroví není nenahraditelná. Zkuste karob!
Pokud na polevy, krémy nebo do těsta používáte čokoládu nebo kakao, pak volte co nejkvalitnější produkty. Vycházejí sice dráž, ale levné polevy nebo čokolády většin...
-
Sladké dřevo - lékořice pomáhá v Asii už tisíce let jako přírodní lék
Lékořici používáme jako koření, sladidlo do bonbónů i žvýkaček, přidává se do zubní pasty, pastilek proti kašli, nealkoholických nápojů i piva. Jde ale také o přírodní lék.
-
Máte chuť na sladké? To vám tělo jen říká, že ho šidíte, varuje odbornice na stravování
Také už jste asi slyšeli něco jako „Naslouchejte vlastnímu tělu, samo vám řekne, co je pro něj zdravé“. Jenže co když vnitřní hlás volá po čokoládě a vy chcete zhubnout?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.